Göteborgs-Posten

Tryggt med Rubin i målet

Ishockey: Han har bara spelat två matcher för Frölunda men nye målvakten Niklas Rubin ser ut att vara ett lyckat tillskott. Och tränare Roger Rönnberg är nöjd. I går blev det 33 räddade skott av 34 och vinst i träningsma­tchen mot Färjestad.

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

Två spelade försäsongs­matcher, två vinster – och alldeles lysande målvaktssp­el.

Det är som om nye Niklas Rubin inte gjort annat än att spela i Frölunda HC – och när Frölunda vinner Strömstad hockey classic efter 3–1 mot Färjestad i Skee så njuter Roger Rönnberg.

– Jag känner mig trygg när jag står på bänken. Jag har en jäkla go känsla med bägge målvaktern­a i kassen. Jag har inte inte haft Rubin så många matcher, men känner mig jättetrygg och lugn när han står, säger Frölundas coach.

Har man alltid den känslan av en målvakt?

– Nej. Och framför allt inte när du har en ny målvakt. Då behöver den byggas upp över tid, så att du fyller på förtroende­t över tid. Det är inte klart att det finns från början, säger Roger Rönnberg. Rubin håller med:

– Lite så är det väl! Jag tycker att jag fått en väldigt bra start i de här två första matcherna. Jag har gått in med ett litet annat mindset den här säsongen – och jag ska försöka vara på plats direkt när vi startar! Jag ska försöka hitta formen direkt och vara där jag vill vara.

– Det är ju inte många matcher innan det är tävlingsma­tcher i CHL. Jag har försökt att lägga i en extraväxel direkt!

Han ler efter en match där 33 skott av 34 möjliga räddas.

Kungsbacka­killen – fostrad i Hanhals Kings – har ju tagit sig till hjärteklub­ben, men han är inte nöjd med att ha hamnat i Frölunda.

Långt ifrån.

Han imponerade redan under Frölundas fystester – och slutade faktiskt trea i klubbens toughest-tävling tidigare i sommar.

– Det är kul att försöka ta död på myten att målvakter inte kan vara vältränade. Skämt åsido. Jag har alltid lagt ner mycket kärlek i just styrkebite­n, för jag har känt att det gynnar mig i mitt spel. Jag har aldrig haft några problem att träna hårt i gymmet, säger Niklas Rubin.

Jag tycker om att rädda pucken – och inte bara bli träffad, om man säger så niklas Rubin

Känner du att du är med och konkurrera­r på samma villkor som Johan Mattsson?

– Ja, det tycker jag! Han är också en jättedukti­g målvakt, så det blir tufft om speltiden. Men jag vill vara här och spela! Jag kom inte hit för att bara vara nöjd, att bara vara här. Jag vill verkligen bevisa att jag är här för att spela matcher!

Året i Luleå Hockey blev inte riktigt vad Rubin tänkt sig – och han spelade bara tolv matcher i SHL. Resten stod Joel Lassinantt­i.

Är det stor skillnad från tiden i Luleå med målvaktstr­änaren Gusten Törnqvist som bytts mot

Kristoffer Martin i Frölunda?

– Ja, det tycker jag! Här i Frölunda har vi försökt att hitta tillbaka till hur jag spelade under tiden i Tingsryd. Jag tycker tyvärr att jag tappade lite det som framhävde mig som målvakt under förra säsongen. Det är i den änden som vi börjat. Jag känner mig ganska trygg i det spelet – och det gör det lättare för mig, att spela på det sättet.

Berätta mer. Vad tappade du?

– Det var en annan speltyp där uppe, hur laget spelade. De ville ändra saker i mitt spel. Jag tycker inte att just det passade mig. Jag blev låst och hämmad i mitt eget spel.

– Jag tycker att jag är ganska rörlig och aggressiv i spelstilen. Jag tycker om att rädda pucken – och inte bara bli träffad, om man säger så. Det var de bitarna som jag tappade mest i Luleå. Det är det som jag vill hitta tillbaka till ...

Frågan är om inte Rubin redan nu hittat en startplats när tävlingssä­songen startar nästa fredag, med möte mot Graz 99ers i Frölundabo­rg?

 ?? Bild: Michael Erichsen ??
Bild: Michael Erichsen
 ?? Bilder: Michael Erichsen ?? två matcher – två vinster. niklas Rubin har fått en lysande start i Frölunda, som vann strömstad hockey classic efter 3–1 mot Färjestad.
Bilder: Michael Erichsen två matcher – två vinster. niklas Rubin har fått en lysande start i Frölunda, som vann strömstad hockey classic efter 3–1 mot Färjestad.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden