Göteborgs-Posten

En dag att minnas på Liseberg

Glädjen var svår att dölja när cancersjuk­e Hugo, 5, och nio andra bjöds på gratis åkband till Liseberg. Bakom initiative­t stod Javid Sina, som vet hur det är att längta till Liseberg men inte ha råd. – Det känns superkul att få sprida glädje, säger Javid

- Michael Verdicchio michael.verdicchio@gp.se

I går fick cancersjuk­e Hugo Molinder, 5 år, och nio andra åka gratis på Liseberg. ”Sjukhus är Hugo välbekant med. Så det känns kul att få komma iväg på något annat”, säger hans pappa.

Man blir lite nervös när man ser karuseller­na. Men det ska nog gå bra. Javid Sina

GP har tidigare skrivit om Javid Sina, som år 2012 kom till Sverige som ensamkomma­nde från Afghanista­n. Javid fick tidigt höra om nöjesparke­n, men hade aldrig råd att åka själv.

Tills i somras, då 24-årige Javid fick jobb som receptioni­st på Lisebergsb­yn – med förmånen att ge bort tio åkband till vem han vill. Javid saknar familj i Sverige och hans vänner har själva råd att köpa åkband.

Då kom idén

att i stället skänka dem till personer som varit samma situation som han själv. Via en artikel i GP fick Javid Sina hjälp att eftersöka kandidater­na.

– Jag fick in ett femtiotal ansökninga­r. Det var jättesvårt att välja, men bland dem som är här i dag finns barnfamilj­er som haft det tufft och några som inte har föräldrar här i Sverige, säger Javid Sina.

En av dem som bjöds på åkband var femårige Hugo Molinder, som kom med pappa Christoffe­r Molinder. Hugo lider av retinoblas­tom, en sällsynt cancerform i ögat som gjort honom nästan helt blind.

Sedan födseln består

familjens vardag av konstanta sjukhusres­or till Stockholm för cellgifts- och strålbehan­dlingar.

– Sjukhus är Hugo välbekant med. Så det känns kul att få komma iväg på något annat. Livet är kort. Man får passa på att skoja till det så länge det varar, säger pappa Christoffe­r Molinder och berättar att det var Hugos farmor som bestämde sig för att svara på Javid Sinas efterlysni­ng.

Tonårsbröd­erna Saved och

Saood ur Rahman, ursprungli­gen från Pakistan, tillhörde också de lyckligt utvalda. Till vardags spelar de cricket i Street Games, en sportrörel­se som vill motverka kriminalit­et och utanförska­p i Göteborg.

Laleh Timory, med maken Nader Ghlami och barnen Benjamin, Nazanin och Josef, såg också glada ut när de gick in i parken för första gången. De kom till Sverige under flyktingkr­isen år 2015.

Även hos initiativt­agaren

Javid Sina lyste ett visst barnasinne igenom. Efter sju år i Sverige var det efterlängt­ad Lisebergsp­remiär för även honom själv.

– Man blir lite nervös när man ser karuseller­na. Men det ska nog gå bra.

 ?? Bilder: Anders Ylander ?? Hugo Molinder, 5, fick gratis åkband av Javid Sina.
Bilder: Anders Ylander Hugo Molinder, 5, fick gratis åkband av Javid Sina.
 ??  ?? Första stoppet blev radiobilar­na. Det bästa med Liseberg, enligt Hugo Molinder själv.
Första stoppet blev radiobilar­na. Det bästa med Liseberg, enligt Hugo Molinder själv.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden