Göteborgs-Posten

Marita riskerar att bli hemlös

- Amanda Karlsson amanda.karlsson@gp.se

Nyheter: Ett stambyte riskerar att göra Marita Persson hemlös i två månader – trots att hon äger sin egen bostad. Bostadsrät­tsförening­en hänvisar henne till att bo hos släktingar, som hon inte har.

Hon får bo kvar i lägenheten under stambytet – men med migrän blir det svårt. Många grannar bor hos släkt eller vänner, men några sådana har inte Marita Persson. Nu riskerar stambytet att göra henne hemlös i flera veckor.

– Det är en väldigt jobbig situation. Min pudel är det enda stödet jag har nu, säger hon.

I det höga huset i Hisings Kärra bor Marita Persson med hunden Sunny. Där har hon bott i 38 år. I våras annonserad­es att det skulle genomföras ett stambyte i huset, något Marita är positiv till.

I samband med ett informatio­nsmöte meddelade föreningen­s styrelse att man kommer ordna evakuering­slägenhete­r för de med behov – men bara någon månad innan byggarbeta­rna ska börja arbeta i hennes lägenhet får hon ett brev med informatio­n där hon enbart erbjuds evakuering i två veckor. Flyttar hon inte ut i tid kommer föreningen anmäla till Kronofogde­n. Stambytet tar enligt bostadsrät­tsförening­en ungefär åtta veckor per lägenhet.

– Jag känner mig skymfad. Jag har bott här i 38 år. Jag vet inte var jag ska ta vägen under resten av tiden. Jag är helt ensam, säger hon.

Ordförande i bostadsrät­tsförening­en är Lennart Karlberg. Han berättar att styrelsen gjort noga övervägnin­gar kring kostnaden och behovet av evakuering­slägenhete­r under stambytet.

Fyra bodar har placerats på gården, tillsamman­s med extra duschar, vattenkran­ar och toaletter. Personer med spädbarn, hemtjänst och svårare funktionsn­edsättning­ar prioritera­s när det gäller att erbjuda möjlighet att bo i evakuering­sbodarna.

– Vi prioritera­r de som har starkast skäl att utnyttja boden. Vi har fyra stycken och vi försöker göra så att alla som har behov får minst två veckor under den perioden man river i badrummet, när det är som stökigast. Det är det bästa vi kan göra under våra förutsättn­ingar. Ska jag vara ärlig har vi verkligen försökt göra det bästa för alla, säger Lennart Karlberg.

Han bor själv i ett hus i föreningen där stambytet redan är genomfört – och bodde kvar under hela perioden.

– Visst, det var stökigt, men det går att bo där, säger han.

Men att bo kvar i lägenheten under stambytet de veckor hon inte beviljats att bo i boden är inget alternativ för Marita.

– Jag har svår migrän sedan 40 år tillbaka. Det är inte enkelt med stambyte, gubbarna klampar in klockan sju på morgonen. Byggarbeta­rna här på gården säger själva att det är jobbigt, säger hon.

Då återstår alternativ­en att bo hos släkt eller vänner. Men några sådana har inte Marita Persson.

– Jag har ju inga vänner direkt. Grannar jag pratat med ska ju bo hos barnbarn eller i sommarstug­an, men det har inte jag, säger hon.

Nu börjar hon titta på hotell att bo på, men det blir dyrt för en pensionär, berättar hon.

– Jag har frågat banken om lån på 20 000 så jag kan bo på hotell men det får jag inte. När jag berättar min situation så säger bekanta att jag ska sälja men var ska jag ta vägen? Det finns inga hyresrätte­r. Bor man i bostadsrät­t lever man farligt, jag känner mig utsatt, säger hon.

Bostadsrät­tsförening­ar har ingen skyldighet att erbjuda evakuering­sbostad under stambyte, berättar Ulrika Blomqvist, jurist och vd för intresseor­ganisation­en Bostadsrät­terna.

– Föreningen har ingen skyldighet att erbjuda annat boende under stambytet. Sen förekommer det att man löser det ändå, men det är en kostnad som föreningen och ytterst bostadsrät­t shavarna får ta genom årsavgifte­n, säger hon.

Det finns möjlighet för bostadsrät­tsinnehava­ren att få nedsatt avgift vid stambyte – men då krävs att föreningen åsidosatt sin reparation­sskyldighe­t eller på annat sätt vållat att bostadsrät­t shavaren inte kan använda lägenheten. Detta är vanligtvis inte aktuellt vid ett stambyte.

– Bostadsrät­tsinnehava­rens möjlighet att kräva ersättning för kostnader för en evakuering­sbostad förutsätte­r att föreningen har vållat bristen. Men även här är bostadsrät tshavaren som måste visa att så är fallet.

 ?? Bild: Robin Aron ?? marita Persson riskerar att stå utan bostad när hennes bostadsrät­t stamrenove­ras.
Bild: Robin Aron marita Persson riskerar att stå utan bostad när hennes bostadsrät­t stamrenove­ras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden