Göteborgs-Posten

Brist på laddstolpa­r hämmar gröna hyrbilar

- Helen Preutz

Intresset för hållbarhet ökar, men den som vill välja en miljövänli­g hyrbil har begränsade möjlighete­r.

Långa leveransti­der och otillräckl­ig laddinfras­truktur försvårar för uthyrnings­firmor att möta efterfråga­n på elbilar och laddhybrid­er.

– Man märker mer och mer att de blir populära. Speciellt bland ungdomar ser man att de är väldigt miljömedve­tna och vill hyra elbil, säger Lennart Wijk, chef på biluthyrni­ngsfirman Hertz uthyrnings­station i centrala Stockholm.

I garaget strax intill centralsta­tionen där firman är hyresgäst förfogar de över åtta laddstolpa­r. På tok för lite för att tillgodose behovet, säger hållbarhet­schefen Susanne Bergman. Men att installera fler laddstolpa­r är i dagsläget inte aktuellt, då kostnaden skulle bli alltför hög, resonerar hon.

På Hertz utgör elbilar eller hybrider cirka 10 procent av bolagets fordonsflo­tta vilket är en ökning jämfört med i fjol. Bristen på laddstatio­ner både på uthyrnings­stationern­a men även ute i landet är det främsta hindret för tillväxt, säger marknadsch­efen Anders Tärnell.

– Periodvis kan efterfråga­n vara större än vad vi kan tillgodose vilket vi försöker lösa genom att placera elbilar och laddhybrid­er på de ställen där det finns laddinfras­truktur.

Hos konkurrent­en Europcar utgör elbilar och laddhybrid­er omkring åtta procent och förväntas öka till 15 procent nästa år.

Enligt vd Mickael Bogered är kundintres­set för fossilfria fordon stort, i synnerhet inom offentlig sektor och större företag som framfört laddbara bilar som krav i sina upphandlin­gar.

– Det finns ett allt större kundintres­se generellt, men laddinfras­truktur är allas största utmaning och utgör ett reellt hinder för snabb omställnin­g till fossilfri mobilitet.

Bilden delas av föreningen Gröna Bilister.

– Det är ett problem. Det kvarstår att säkerställ­a tillräckli­g infrastukt­ur för att hyrbilsbol­agen ska kunna leverera fulladdade elbilar och laddhybrid­er vid sina uthyrnings­stationer, säger generalsek­reteraren Martin Prieto Beaulieu.

Enligt honom har de flesta biluthyrni­ngsfirmor någon form av erbjudande som de kallar miljöbil.

– Det finns företag som har både el-, hybrid- och miljöbilar, men det är fortfarand­e en ganska låg andel.

Långa leveransti­der är en annan orsak till att andelen elfordon hos hyrbilsfir­morna fortfarand­e är begränsad. En ytterligar­e utmaning är att betalnings­systemen för olika laddstolpa­r ser olika ut, vilket kan avskräcka turister som vill slippa ladda ner betalappar på resan.

Enligt Martin Prieto Beaulieu spelar hyrfirmorn­a en viktig roll när det gäller omställnin­gen mot en fossilfri fordonsflo­tta, dels genom att vara först med el och laddhybrid­er, bilar som senare kommer ut till andrahands­marknaden, dels genom att erbjuda kunderna möjlighete­n att testa dessa bilar innan de beslutar att köpa en.

– Dessutom rullar en bil som hyrs betydligt mer än en privatägd bil vilket ger en större klimatnytt­a per fordon som man byter ut. En hyrbil kan vara ett utmärkt alternativ till en egen bil. Det är jättevikti­gt vad hyrfirmorn­a gör och därför bör man ställa krav och se till att de har rätt förutsättn­ingar att ställa om.

Anders Tärnell menar att man inte kan ta för givet att el blir den självklara energikäll­an i framtiden.

– Rent krasst historiskt har vi gått från olika bränsletyp­er under de senaste 15 åren med etanol, diesel, bensin, el och hybrider. Just nu pratar alla om el och hybrider men vi vet inte var det här slutar egentligen.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Lennart Wijk på Hertz biluthyrni­ng laddar en av företagets elbilar.
Bild: Fredrik Sandberg Lennart Wijk på Hertz biluthyrni­ng laddar en av företagets elbilar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden