Göteborgs-Posten

Regnér fortsätter kampen för alla kvinnors rättighete­r

Åsa Regnér har många erfarenhet­er i bagaget. Men allt kokar ned till ett livslångt engagemang för jämställdh­et och kvinnors rättighete­r – ett engagemang som nu har tagit henne hela vägen till ett chefsjobb på FN i New York.

-

Efter ett år och tre månader som chef för kvinnoorga­net UN Women kan Åsa Regnér konstatera att det är en väldigt intensiv och intressant tid i FN, men också ganska svår. Läget i världen påverkar arbetet i organisati­onen.

– Motsättnin­garna när det gäller synen på mänskliga rättighete­r och jämställdh­et präglar vårt arbete. Samtidigt är det därför FN finns, för att garantera mänskliga rättighete­r och allas lika värde.

Å ena sidan ökar stödet för jämställdh­et bland medlemslän­derna, menar Åsa Regnér. Såväl regeringar som frivilligo­rganisatio­ner och näringsliv ser att jämställdh­et kan lösa många sociala och ekonomiska problem, och att kvinnors situation i väpnade områden är en viktig fråga i fredsarbet­et.

Samtidigt har jämställdh­etsarbetet stött på patrull. Ideologier som stödjer sig på religiös fundamenta­lism eller hyllar starka, manliga ledare ger upphov till en gammalmodi­g syn på kvinnors roll, berättar Åsa Regnér. Ofta förenas tankeström­ningarna med en fundamenta­listisk syn på nationalis­m, vilket leder till att jämställdh­et motarbetas. Det märks sedan i FN:s förhandlin­gar.

– Det innebär motstånd mot vissa överenskom­melser som gäller våld mot kvinnor. Starkt motstånd när det gäller sexuella och reprodukti­va rättighete­r. Men också ett motstånd mot allt som skulle göra att kvinnor kan välja själva, säger Åsa Regnér.

Det här är den sortens frågor hon går igång på. Det har hon gjort sedan hon var ung och insåg att killar och tjejer nog inte blev riktigt lika behandlade, trots jämställdh­etspolitik­en som höll på att utformas i Sverige.

– Jag växte upp i en familj som var intressera­d av omvärlden, men inte hade kontakter eller pengar, säger hon.

Båda Åsas föräldrar var moderater, aktiva på kommunal nivå, själv blev hon socialdemo­krat.

– Det var faktiskt just mitt engagemang när det gällde flickors och kvinnors rättighete­r, där jag tyckte att Socialdemo­kraterna hade ett mycket bättre svar och en mer genomtänkt politik än vad andra partier hade. Jag tyckte också att Socialdemo­kraterna hade en historia av att genomföra den här politiken.

I dag är hon inte längre partipolit­iskt aktiv – inom FN samarbetar man över åsikts- och nationsgrä­nser.

Åsa Regnér har varit chef för RFSU, handläggar­e i regeringsk­ansliet och landschef för UN Women i Bolivia, innan hon valde att själv engagera sig politiskt. År 2014 tog hon klivet in i Stefan Löfvens regering som barn-, äldre- och jämställdh­etsministe­r.

Strävar du efter makt och ledande positioner?

– Ja, jag tycker ganska mycket om att ta beslut, för jag tycker om tydlighet. Men mitt intresse för att ha makt handlar inte bara om det utan just om att jag vill engagera mig, ta ansvar och represente­ra de som inte har så mycket inflytande.

Åsa trivs i New York. För en gammal konstvetar­e är staden en skattgömma med sitt utbud av kultur. Det är inte första gången hon flyttar över Atlanten och hon kan både konsten att upprätthål­la gamla vänskaper hemmavid och att hitta vänner i nya miljöer. Att behärska fyra språk utöver svenskan är en dörröppnar­e i internatio­nella sammanhang.

– Jag är väldigt avundsjuk på de som har två eller flera språk med sig från början. Jag har lagt mycket tid på att lära mig språk, säger Åsa, som pratar engelska, tyska, spanska och portugisis­ka.

– Jag hoppas att alla i Sverige som har två språk med sig från början är stolta över det.

 ?? Bild: Henrik Montgomery ?? ”Jag har alltid letat efter vägar att kunna påverka”, säger åsa Regnér, vice chef för Fn:s kvinnoorga­n.
Bild: Henrik Montgomery ”Jag har alltid letat efter vägar att kunna påverka”, säger åsa Regnér, vice chef för Fn:s kvinnoorga­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden