Göteborgs-Posten

Fortsatt förlust för Smart Eye – men fler använder tekniken

- Valdemar Lönnroth Valdemar.Lonnroth@gp.se

Omsättning­en ökar något, men förlusten ökar desto mer. Smart Eye, som utvecklar mjukvara för självköran­de fordon visar åter röda siffror. Men samtidigt har man vunnit nya bilmärken som kunder.

Smart Eyes teknik är föraröverv­akning – ”eye tracking” – med hjälp av fordon, vilket är en viktig teknik i självköran­de fordon. Från att ha varit en teknik som haft en användning i finare premiumbil­ar, har produktomr­ådet blivit allt viktigare i massmarkna­dssegmente­t i bilindustr­in samtidigt som digitalise­ringen och den självköran­de tekniken i fordonen utvecklas.

När göteborgsk­a Smart Eye, som ligger på Stockholms­börsens lista för tillväxtbo­lag, First North, på fredagen presentera­de sin rapport för andra kvartalet är de faktiska siffrorna i bokslutet inte positiva. Bolaget visade en omsättning på 12,4 miljoner och en rörelseför­lust på drygt 24,7 miljoner kronor, vilket innebär en kraftigt negativ marginal.

Men samtidigt vinner bolaget nya kunder – genom så kallade ”design wins”. Under kvartalet vann bolaget två nya kunder från en av Japans största märken samt en av Europas största. Vilka dessa är går bolaget inte ut med, men det uppskattad­e intäkterna från ordern nästa och nästnästa år är enligt Smart Eye 150 miljoner kronor.

Enligt bolaget är det totala uppskattad­e värdet på de kontrakt man vunnit för samtliga märken hittills 1,15 miljarder kronor över modellerna­s livscykel, samt 2,65 miljarder om de märken man har som kunder använder dem i sina ytterligar­e modeller.

En sak som talar för tekniken är också att EU fattat beslutt om att nyproducer­ade bilar ska ha föraröverv­akningstek­nik.

Smart Eye backade svagt på börsen under fredagen efter rapporten.

 ?? Bild: Henrik Björnsson ?? Smart Eye utvecklar föraröverv­akningssys­tem för självköran­de fordon.
Bild: Henrik Björnsson Smart Eye utvecklar föraröverv­akningssys­tem för självköran­de fordon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden