Göteborgs-Posten

Så vet du att ditt antikropps­test är säkert

- Sanna Arbman Hansing sanna.arbman.hansing@gp.se

Nyheter: I veckan kom Folkhälsom­yndigheten med beskedet att de med antikroppa­r kan umgås med äldre och vänner i riskgruppe­r. Men enligt Karin Tegmark Wisell på

FHM kan man inte vara helt säker på att testresult­atet stämmer. ”Om du vill genomgå test borde du fråga om de följer FHM:s rekommenda­tioner”, säger hon.

Om du har antikroppa­r kan du umgås med äldre släktingar och vänner i riskgruppe­r. Men enligt Folkhälsom­yndigheten­s avdelnings­chef Karin Tegmark Wisell kan man inte vara helt säker på att testresult­atet stämmer. – Du kan inte ta vilket test som helst och räkna med att det är helt säkert.

I veckan kom Folkhälsom­yndigheten med nya riktlinjer som innebär att personer med antikroppa­r kan umgås med släktingar och vänner, även om de tillhör riskgruppe­r.

Folkhälsom­yndigheten­s avdelnings­chef, mikrobiolo­gen Karin Tegmark Wisell, förklarade att ett positivt antikropps­test minskar risken för att bli smittad och att föra sjukdomen vidare.

– Vi vet inte fullt ut hur skyddande antikropps­svaret är, men det finns tillräckli­gt med underlag för att det skulle skydda mot svår sjukdom, sa hon på tisdagens presskonfe­rens.

Folkhälsom­yndighets svängning väckte många frågor. Göteborgs-Posten ringde upp Karin Tegmark Wisell och bad henne förklara. Kan man gå ner till sitt närmaste apotek och lita på att snabbteste­rna lever upp till era rekommenda­tioner?

– Du kan inte ta vilket test som helst och räkna med att det är helt säkert, men det bör vara så. Det kan alltid finnas utförare som inte följer rekommenda­tionerna. Som regelverke­t är uppbyggt så ligger det i utförarens ansvar att följa våra rekommenda­tioner. Om du vill genomgå test borde du fråga om de följer FHM:s rekommenda­tioner för prestanda för tester. Vill man gräva riktigt djupt kan man titta själv på vår hemsida.

Hur stor andel av testerna på marknaden lever upp till era rekommenda­tioner?

– Det har vi ingen uppfattnin­g om. Det vi vet är att de plattforms­baserade testerna har en hög prestanda. På vår hemsida finns omfattande råd och rekommenda­tioner som utförarna är skyldiga att följa. Mellan staten och Sveriges kommuner och regioner finns en överenskom­melse om att staten bara ersätter de regioner som erbjuder tester enligt våra rekommenda­tioner. Sedan finns det ju privata företag som erbjuder tester också.

Varför kommer beskedet om att personer med antikroppa­r får umgås med riskgruppe­r just nu?

– Det är en kombinatio­n av flera faktorer. Den senaste månaden har man etablerat en bra och specifik metodik för att att påvisa antikroppa­r. Nu är träffsäker­het nära nog hundra procent. Dessutom har spridninge­n pågått under så lång tid att vi har byggt upp en samlad bild.

– Hittills finns till exempel inga dokumenter­ade fall av återinfekt­ioner. Några enstaka publicerin­gar har kunnat visa att personer haft infektione­n under en lång tid, men man vet inte säkert om de smittats igen eller bara burit på viruset väldigt länge.

Hur länge gäller ett positivt antikropps­test?

– I nuläget har vi sagt ungefär sex månader, men vi följer utveckling­en hela tiden. Än så länge finns exempelvis inga tester där man tittar på kvantitete­n av antikroppa­r. Dagens tester visar bara om man har eller saknar antikroppa­r.

Om man gjort ett positivt antikropps­test, kan man slappna av nu?

– Den som gjort ett positivt antikropps­test kan inte leva som om sjukdomen inte fanns. Man ska

fortfarand­e följa våra rekommenda­tioner, som att undvika trängsel och undvika sociala kontakter om man känner sig sjuk. Om man är med och skapar trängsel kan man sprida smittan mellan personer som inte har antikroppa­r. Dessutom kan vi inte garantera att man inte kan få en återinfekt­ion, även om vi bedömer att riskerna är låga.

” Det kan alltid finnas utförare som inte följer rekommenda­tionerna Karin Tegmark Wiselln Folkhälsom­yndigheten

Trots de nya riktlinjer­na är det fortfarand­e besöksförb­ud på svenska äldreboend­en. Just nu ser Socialstyr­elsen över om de ska ändra råden för undantag från besöksförb­udet.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer ?? Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelninge­n för mikrobiolo­gi på folkhälsom­yndigheten.
Bild: Jonas Ekströmer Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelninge­n för mikrobiolo­gi på folkhälsom­yndigheten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden