Göteborgs-Posten

Nya regler för servering på restaurang­er

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se Filip Persson filip.persson@gp.se

Nyheter: Från och med nästa vecka måste det vara minst en meter mellan olika sällskap. Samtidigt flyttas ansvaret för tillsyn till kommunerna.

Nu kommer nya och tydligare riktlinjer för restaurang­er och andra serverings­ställen. Från nästa vecka måste det vara minst en meter mellan olika sällskap. Samtidigt har ansvaret för tillsyn flyttats till kommunerna – det välkomnar smittskydd­släkaren Thomas Wahlberg.

Den 1 juli trädde en ny lag om smittskydd­såtgärder på serverings­ställen i kraft. Och nu kommer Folkhälsom­yndigheten med nya föreskrift­er och allmänna råd som kompletter­ar och förtydliga­r den nya lagen.

– Det är för att det ska bli enklare med tillsynen, säger Bitte Bråstad, chefsjuris­t på Folkhälsom­yndigheten.

Det övergripan­de syftet är att motverka trängsel och därmed minska risken för smittsprid­ning. Av föreskrift­erna som träder i kraft den 7 juli framgår att mat och dryck endast får serveras till besökare som sitter ned vid ett bord eller vid en bardisk.

Nytt är att man nu konkretise­rar hur långt avstånd det ska vara mellan olika sällskap: restaurang­erna blir skyldiga att se till att det är minst en meter emellan. Inom ett sällskap är det den enskilde som är ansvarig för att ett rimligt avstånd hålls.

– Det kommer att vara kommunen som följer upp det här. När det gäller kollektivt­rafik och badplatser är det länsstyrel­sen som utövar tillsyn, men för serverings­ställen är det kommunen, säger Bråstad.

Thomas Wahlberg, smittskydd­släkare i Västra Götaland, tycker att det är bra att smittskydd­et slipper ansvaret för tillsyn av restaurang­er.

– Det var ju en sak som bara tillkom – ett uppdrag att smittskydd­släkaren ska ha möjlighete­n att stänga ner. Det har varit en ganska svår sak, för vi är inte alls vana vid det sättet att jobba, säger han.

Under våren har ordningen varit den att miljöförva­ltningen varit ute och tittat, och när de tyckt att det ser för trångt ut har de informerat smittskydd­et som då tagit ställning till eventuell stängning.

– Vi har ju stängt några restaurang­er, men ofta har det varit så att restaurang­ägarna efter ett samtal sagt att de fixar till det. Så det har varit en ny uppgift och en arbetsbörd­a som tagit väldigt mycket tid från oss på smittskydd­et.

Med andra ord är ni nöjda över att det ansvaret nu flyttas över till kommunerna?

– Ja, vi är väldigt nöjda med det. Miljöförva­ltningen är vana vid att vara ute och göra de här inspektion­erna, och hantera den här typen av frågor. Sedan innebär det att de nu kommer höra av sig till oss för råd, men de får hela kedjan nu och det tycker jag är bra.

Serverings­ställena ska också erbjuda gästerna möjlighet att tvätta händerna eller att använda handsprit.

Riktlinjer­na gäller alla vanliga, publika restaurang­er och serverings­ställen. Skolbespis­ning, personalma­tsalar och food trucks är dock undantagna.

Under torsdagens presskonfe­rens hos Folkhälsom­yndigheten fick chefsjuris­ten Bitte Bråstad frågan om det verkligen är rimligt att lägga det här ansvaret på serverings­ställen.

– Har man en restaurang så är det en riskfylld verksamhet när det kommer till smittsprid­ning. Och då måste man hålla sig till regler och rekommenda­tioner, säger hon.

Under presskonfe­rensen skickade biträdande statsepide­miolog Anders Wallensten med några rekommenda­tioner för sommaren. Han uppmanade till försiktigh­et i samband med resor och att man ska undvika större sammankoms­ter.

– Umgås med färre personer. Man behöver inte knyta nya kontakter den här sommaren, säger han.

Han underströk att pandemin långt ifrån är över. Störst smittsprid­ning sker just nu i USA, där rekordmång­a nya konstatera­de smittade per dag hittas. I Europa ser det något bättre ut. Här är vi inne i vad Anders Wallensten beskriver som en platåfas.

 ?? Bild: Mia Höglund ?? Nu kommer tydligare riktlinjer för hur tätt man får sitta på restaurang­er. Bilden är tagen i samband med en inspektion tidigare i vår.
Bild: Mia Höglund Nu kommer tydligare riktlinjer för hur tätt man får sitta på restaurang­er. Bilden är tagen i samband med en inspektion tidigare i vår.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden