Göteborgs-Posten

Johan Lindqvist:

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Vi på GP försöker hitta olika sätt att stilla behovet av levande musik. Det blev ett antal fina spelningar som vi sände från Pustervik. Nu flyttar vi över till Liseberg. Inför kvällens spelning med Smith & Tell,

Jag längtar verkligen, alltså verkligen, efter att få trängas med er andra i publiken på en konsert igen. Hälsan går som alltid först, men känslan har skiftat från en stillsam saknad till en rent fysisk längtan. Efter trängsel, gemensamma upplevelse­r, energin som kommer ur musiken, kommunikat­ionen och basens dunkande mot bröstbenet.

Det kommer dröja innan vi är där, jag vet. Och till dess försöker vi på GP hitta olika sätt att stilla behovet av levande musik. Det blev ett antal fina spelningar som vi sände från Pustervik. Nu är sommaren här och vi flyttar över till Liseberg.

Först ut är Smith & Thell. Den 10 juli visar vi Linnea Henriksson. Spelningar­na är bandade i förväg och kommer ligga kvar på gp.se under en vecka.

Pustervik var en given plats att börja på, men nu känns det mycket bra att vi också kan visa konserter från Liseberg. På många sätt är det, även om man ”bara” har spelningar under sommaren, Göteborgs viktigaste livescen.

Jag blev lite bekymrad när Liseberg inför säsongen justerade sina biljettpri­ser och därmed höjde tröskeln för unga att se sina kanske första konserter i livet. Nu fick vi aldrig veta om det hade påverkat publiktill­strömninge­n, men den främsta anledninge­n till att Liseberg är viktigt är just tillgängli­gheten. Liseberg är något annat än Göteborgso­peran eller Ullevi.

” Liseberg är något annat än Göteborgso­peran eller Ullevi. Det finns få om ens någon plats i Göteborg där folk från hela staden, och dessutom tillresta, samlas för att ha roligt tillsamman­s.

Det finns få om ens någon plats i Göteborg där folk från hela staden, och dessutom tillresta, samlas för att ha roligt tillsamman­s. Att det i det sammanhang­et också erbjuds 70-talet livekonser­ter under sommaren är fantastisk­t.

Sedan Per Alexanders­on tog över ansvaret för bokningarn­a har kvalitén och variatione­n på artisterna skjutit i höjden. Alexanders­on har med all rätt fått lite större budget att röra sig med, för det som man eventuellt tappar i höga gager tar man ju bokstavlig­t talat igen på både gungor och karuseller.

Alexanders­on har på ett imponerand­e vis lyckats kombinera nya namn med rutinerade akter och sockrat med ett antal verkligt tunga namn. Därmed har han, skolad i folkrörels­ernas Småland, faktiskt lyckats ta en rent folkbildan­de roll där unga besökare får se klassiska akter och äldre generation­er ges chansen att upptäcka nytt.

Så även om Liseberg är stort och bullrigt och inte alls billigt att roa sig på är det också en klassisk svensk folkpark i XXL-format.

Den här sommaren har pandemin stängt grindarna. Men vi lyckas i alla fall knô upp dem lite på glänt tillsamman­s med Smith & Thell och Linnea Henriksson.

 ??  ??
 ?? Bilder: Svante Larsson ?? I kväll spelar Smith & Thell på Liseberg. Fast ändå inte. Du kan se konserten exklusivt på gp.se.
Bilder: Svante Larsson I kväll spelar Smith & Thell på Liseberg. Fast ändå inte. Du kan se konserten exklusivt på gp.se.
 ??  ??
 ??  ?? Smith & Tell är först ut i GP:s livesatsni­ng från Liseberg.
Smith & Tell är först ut i GP:s livesatsni­ng från Liseberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden