Göteborgs-Posten

Känd S-profil skänkte pengar till Djurfront

- Michael Verdicchio michael.verdicchio@gp.se

Nyheter: S-profilen Jan Emanuel Johansson medger att han skänkt pengar till Djurfront, en organisati­on som använder sig av våld och trakasseri­er mot bönder.

Våldsbejak­ande Djurfront använder våld, trakasseri­er och mordhot i sin kamp för att stänga ner lantbrukar­es gårdar. Nu kan GP avslöja att en av finansiäre­rna är den kände företagare­n och före detta topppoliti­kern Jan Emanuel Johansson (S), ledamot i Stockholms handelskam­mare.

Ien rapport från Centret mot våldsbejak­ande extremism (Brå) pekas Djurfront ut som en av Sveriges våldsbejak­ande djurrättsg­rupper. GP har tidigare kunnat avslöja hur gruppen instruerat och organisera­t sina medlemmar till att begå mängder av brott, såsom mordhot och trakasseri­er mot svenska lantbrukar­e. Man har också spridit detaljerad­e instruktio­ner till anhängarna om hur man anlägger bränder. Samtidigt har röster höjts för att utreda vilka som finansiera­r aktivister­na.

En av Djurfronts främsta måltavlor har länge varit minkfarmar­en Niclas Pettersson i Falkenberg. Under åren har ett hundratal misstänkta brott riktats mot honom, däribland organisera­de mordhot, intrång, anlagda bränder, skadegörel­se, nattliga hembesök i masker, misshandel, förföljels­e av hans barn, anställda m.m. Många av brotten går att koppla till gruppen Djurfront.

Så sent som våren 2019 anlades en brand utanför minkfarmar­ens privata bostad. En brandbomb placerades under en bil som stod parkerad bara meter från huset där Niclas Pettersson bor med sina barn. Brottet rubricerad­es av polisen som mordbrand och efteråt tog djurrättsa­ktivister på sig dådet.

– Vi vet inte vem som ligger bakom detta exakt, men det finns kända grupper som är dömda för brott mot Niclas Pettersson tidigare, under antingen beteckning­en Djurfront eller Animal Liberation Front, sade polisen Jesper Koch då.

I september 2019 dömdes Djurfronts ledare, Richii Klinsmeist­er, till fängelse för misshandel, olaga hot, hemfridsbr­ott och ofredande gentemot Niclas Pettersson, och hans anhöriga. Han dömdes också till att betala 26 000 kronor i skadestånd,

något Djurfront skapade en insamling på Facebook för att bekosta. Mängder av privatpers­oner valde att skänka pengar till Klinsmeist­er, som tidigare suttit fängslad för att ha hotat lantbrukar­e med brandbombe­r, yxor och för att ha skändat familjers gravar.

GP har sökt Richii Klinsmeist­er som avböjt att svara. I en tidigare intervju försvarar han dock brott han tidigare begått.

– Bara för att något skulle vara olagligt innebär det inte automatisk­t att det är fel, sade Richii Klinsmeist­er då.

Men förföljels­en av lantbrukar­en i Falkenberg har inte slutat. I december 2019 startade Djurfront ännu en insamling på Facebook. Insamlinge­n illustrera­des med en bild på en gråtande Niclas Pettersson och en uppmaning om att skänka pengar för att den våldsbejak­ande gruppen ska kunna fortsätta ”kampen” mot honom.

”Vi önskar en god jul till alla djurvänner och en horribel jul för Niclas”, skriver Djurfront intill insamlinge­n där sammanlagt fem personer skänkte pengar.

Nu kan GP avslöja att en av dem var den kände företagare­n och S-märkta debattören Jan Emanuel Johansson, tidigare riksdagsle­damot för Socialdemo­kraterna som suttit i bland annat justitieut­skottet. Idag sitter Johansson som ledamot i Stockholms handelskam­mare. I anslutning till insamlinge­n syns hans namn i listan över personer som donerat.

”Stort tack Jan Emanuel för din gåva!” kommentera­r Djurfront och får kort därefter svar från Jan Emanuel Johansson själv:

”Det är jag som ska tacka! All heder till er!” skriver Jan Emanuel Johansson.

När Niclas Pettersson får höra om Johanssons donation, reagerar han mycket starkt.

” Jag tycker det är för jävligt rent ut sagt. Han skänker pengar till en organisati­on som terroriser­ar folk och företag. Niclas Pettersson

– Jag tycker det är för jävligt rent ut sagt. Han skänker pengar till en organisati­on som terroriser­ar folk och företag. Som uppmanar sina anhängare att tända eld på saker. Det är som att jag skulle skänka pengar till IS, säger han.

Niclas Pettersson har under åren tvingats leva med konstant oro över sig själv och sin familj. Han menar att Jan Emanuel Johanssons stöd till Djurfront skadar hans förtroende för svenska makthavare.

– Ja, att han av alla skänker pengar. Det fördärvar ju förtroende­t för politiker och hela systemet. Han kan inte ha missat allt som skrivits i media. Men så stödjer han ändå terror. Det är det han gör. En känd politiker som dessutom är företagare själv. Jäkla idiot, rent ut sagt, säger Niclas Pettersson.

När GP når Jan Emanuel Johansson säger han sig först inte komma ihåg den aktuella insamlinge­n. Men när han får se bilden ändrar han sig.

– Nu känner jag igen den. Ja, jag har skänkt pengar, säger Jan Emanuel Johansson.

Du har inte bara skänkt pengar. Du har dessutom berömt organisati­onen?

– Jag skänker pengar till många djurrättso­rganisatio­ner. Det är inte så att jag går in och läser på om varje organisati­on i detalj. Det som jag sett av Djurfront på sociala medier är att de varit ute och kämpat mot djurförtry­ck. Rent generellt, ser jag en insamling, till exempel för regnskogen, då swishar jag. Hade jag gått och googlat varje enskild organisati­on så hade jag inte skänkt lika mycket pengar.

Han säger att han skänkt pengar tidigare till djurrättsa­ktivister som begår brott. Däribland aktivister som gjort intrång på mjölkgårda­r och som saboterat jakt. Något han säger sig vara stolt över.

Anser du att det är okej att begå brott mot vissa företagare, för att man själv har en viss övertygels­e?

– Jag skulle säga att jag stöttar civil olydnad när utfallet inte drabbar andra i form av misshandel, eller anhöriga. Jag stödjer av hela mitt hjärta organisati­oner som fredligt går in och filmar och visar på de här vidriga missförhål­landen som sker inne på farmer till exempel. Och som påminner djurplågar­e om att de är djurplågar­e. Det är ingen hemlighet att jag som politiker kämpade för att stänga ner alla minkfarmer i Sverige, säger Jan Emanuel Johansson.

Men här är det en insamling till en våldsbejak­ande organisati­on, som öppet uppmanar till brott och trakasseri­er. Som sprider instruktio­ner om hur man anlägger bränder och organisera­t mordhot mot bönders familjer. Ett par månader innan den här insamlinge­n dömdes Djurfronts ledare till fängelse för flera brott mot den här minkfarmar­en och hans anhöriga?

– Det kände jag inte till. Hade jag känt till att de hade någon instruktio­n om hur man eldar ner saker, eller att man gav sig på anhöriga exempelvis, då hade jag inte skänkt. Så ska man inte göra. Det borde jag ha tagit reda på. En person i din ställning – har inte du ett ansvar att kolla upp vilka organisati­oner du skänker pengar till?

– Jag tar helt ansvar för det. Men om jag sen swishat någon hundralapp eller tusenlapp i det här fallet. Ja, det har hänt värre saker i historien, säger han och fortsätter:

– Men kommer jag sluta skänka pengar till djurrättso­rganisatio­ner? Nej. Kommer jag bli duktigare på att läsa på? Ja, troligtvis.

Han är samtidigt obrydd över reaktionen från den drabbade minkfarmar­en.

– Att en minkfarmar­e skulle tycka illa om mig. Åh, vad konstigt. Jag kan garantera att den här minkfarmar­en inte tyckte om mig före detta heller, säger han.

 ?? Arkivbild: Jonas Ekströmer ??
Arkivbild: Jonas Ekströmer
 ?? Arkivbild: Djurfront ?? Den före detta toppolitik­ern Jan Emanuel Johansson (S) har hjälpt till att finansiera Djurfront.
Arkivbild: Djurfront Den före detta toppolitik­ern Jan Emanuel Johansson (S) har hjälpt till att finansiera Djurfront.
 ?? Bild: Privat ?? Den före detta toppolitik­ern Jan Emanuel Johansson (S) har hjälpt till att finansiera den våldsbejak­ande organisati­onen Djurfront.
Bild: Privat Den före detta toppolitik­ern Jan Emanuel Johansson (S) har hjälpt till att finansiera den våldsbejak­ande organisati­onen Djurfront.
 ?? Bild: Stefan Berg ?? Niclas Pettersson som driver en minkfarm i Falkenberg har varit utsatt av Djurfront i flera år.
Bild: Stefan Berg Niclas Pettersson som driver en minkfarm i Falkenberg har varit utsatt av Djurfront i flera år.
 ??  ?? På affischer uppmanar Djurfront allmänhete­n att ”trakassera och hänga ut” företagare.
På affischer uppmanar Djurfront allmänhete­n att ”trakassera och hänga ut” företagare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden