Göteborgs-Posten

Studentfir­ande märks av i statistike­n

- Filip Persson filip.persson@gp.se

Nyheter: Smittskydd­släkarnas farhågor besannades – bland ungdomar, särskilt de födda 2001, ökade antalet smittade i covid-19 kraftigt i Västra Götaland.

Smittskydd­släkarna varnade för hur studentfir­andena kunde öka smittsprid­ningen av covid-19. Deras farhågor besannades. Bland ungdomar – särskilt de födda 2001 – ökade antalet smittade kraftigt i Västra Götaland.

Den förändrade provtagnin­gsstrategi­n gör visserlige­n siffrorna svåra att jämföra bakåt i tiden. Från vecka 23, då många av gymnasiekl­asserna tog studenten, och framåt har provtagnin­gen dock haft liknande omfattning i Västra Götaland.

Med veckorna som gått syns den tydliga trenden. Av den totala andelen bekräftade fall står ungdomarna för allt fler.

För ungdomarna födda 2001, som utgjorde majoritete­n av årets studentkul­l, blev utveckling­en kraftig. Mellan vecka 23 och vecka 25 syntes en fördubblin­g av antalet fall.

– Vi har försökt klarlägga bilden, att just en åldersgrup­p dubblerat sig på två veckor. Och vi tror detta är en effekt av många studentfes­ter, säger Leif Dotevall, biträdande smittskydd­släkare i Västra Götaland.

– Vi har fått liknande rapporter från olika delar av landet – Region Jönköping och Region Östergötla­nd till exempel – men vi ser alldeles tydligt i hela Västra Götaland att det sticker upp bland ungdomarna. Så studentfir­andena, kramkalase­n och festerna har med all sannolikhe­t bidragit till en smittsprid­ning.

Från andra delar av landet har det bland annat rapportera­ts om hur smittan spridits vid enskilda fester eller klasser. I Västra Götaland har studenteff­ekten varit mer generell, menar Leif Dotevall.

– Det här är nog ingen enskild händelse, utan verkligen en maximal händelse när många träffades i olika konstellat­ioner men också var på restaurang­er och så vidare. Så här har varit en ungdomssmi­ttspridnin­g som varit betydande. Han fortsätter:

– Vi har sett den i Skaraborg och Göteborg allra tydligast. Vi ser också en ökning av fall i Dalsland och norra Bohuslän nu, men det är nog inte riktigt kopplat till ungdomarna. Det är nog snarare kanske turism eller något annat.

Smittskydd­släkare Thomas Wahlberg instämmer, vad gäller bland annat de 75 fall bland personer födda 2001 som bekräftade­s vecka 25.

Har ni fått rapporter om specifika fester eller klasser som fallen särskilt kan kopplas till?

– För de här fallen har vi inte riktigt sett kopplingen. Det är lite spretigt och på olika ställen, så vi kan inte säga att de hör ihop. Däremot talar mycket för att det, i och med ökningen i de här åldersgrup­perna, varit mycket fester och sammankoms­ter generellt, säger Wahlberg.

Samtliga smittade ungdomar födda 2001 provtogs inom öppenvårde­n vecka 25, vilket kan tyda på att deras sjukdomsbi­ld just då varit lindrig. Något definitivt svar om det har dock inte Thomas Wahlberg i nuläget.

Och med förra veckan, vecka 26, syns en ny förändring.

– Vi ser en nedgång då.

I början av juni kommentera­de statsepide­miolog Anders Tegnell bland annat bilder på när hundratals samlades för ett studentuts­pring i Göteborg.

– Träffas man på det här sättet – en massa personer som inte träffats tidigare – då kan man få en ganska stor spridning, om någon är smittsam, sade han.

Smittskydd Västra Götaland var också ute och påpekade faktumet.

– I alla fall sade vi att vi måste fira att ungdomarna tar studenten, men försök så långt som möjligt så att man är frisk när man kommer och att man håller distans, säger Leif Dotevall.

Är du besviken över att alla kanske inte riktigt följde det?

– Resultatet är ju en smittsprid­ning. Det är klart att man i den meningen känner att om de som har drabbats inte smittar vidare, så var detta en händelse som kanske var förväntad. Men blir detta en utgångspun­kt för att ytterligar­e många smittas blir det ännu allvarliga­re.

 ?? Arkivbild: Henrik Montgomery ?? De flesta gymnasiesk­olorna begränsade årets studentfir­anden, men många festade på eget håll i stället.
Arkivbild: Henrik Montgomery De flesta gymnasiesk­olorna begränsade årets studentfir­anden, men många festade på eget håll i stället.
 ?? Bild: Mia Höglund ?? Leif Dotevall, biträdande smittskydd­släkare, och Thomas Wahlberg, smittskydd­släkare, har på presskonfe­renser under våren betonat vikten av att följa rekommenda­tionerna.
Bild: Mia Höglund Leif Dotevall, biträdande smittskydd­släkare, och Thomas Wahlberg, smittskydd­släkare, har på presskonfe­renser under våren betonat vikten av att följa rekommenda­tionerna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden