Göteborgs-Posten

Djurrättst­errorn måste få ett slut

Svenska myndighete­r och ansvariga politiker måste börja ta djurrättst­errorn på allvar. Den utgör en särskilt utstuderad form av grymhet mot enskilda värnlösa medborgare.

- Håkan Boström hakan.bostrom@gp.se

Terrorn mot enskilda lantbrukar­e och butiksägar­e som GP rapportera­t om i veckan är beklämmand­e läsning. Den våldsbejak­ande djurrättse­xtremismen­s särskilt djävulusis­ka sida är att den ger sig på ensamma och ofta försvarslö­sa privatpers­oner, liksom deras ännu mer försvarslö­sa nära och kära. Vi talar om ihållande trakasseri­er, varvat med grova hemfridsbr­ott, mordbrände­r och misshandel. Det är omänskligt.

Det här skiljer sig delvis från de övriga extremistm­iljöerna där måltavlan ofta är andra extremiste­r och där våldet mer har karaktär av gruppkonfl­ikter. De militanta djurrättsa­ktivistern­as metoder kan bäst beskrivas i termer av feg och utstuderad sadism.

Några ursäkter finns inte. Det blir uppenbart när man läser om vad offren utsätts för att ”djurrätten” mest är en förevändni­ng för att få trakassera och använda våld. Att aktivister­na upplevs som eljest eller märkliga, till och med i den delvis överlappan­de vänsterext­rema miljön, förstärker den bilden. Det rör sig om sektliknan­de grupper där ungdomar samlas kring särlingar som Djurfronts notoriske ledare Richii Klinsmeist­er. Vilket dock är fullt förenligt med att de är ideologisk­t övertygade fanatiker. Deras farlighet ska inte förringas.

Att det statliga Centret mot våldsbejak­ande extremism nu tagit fram en kunskapsöv­ersikt över den här formen av organisera­d brottsligh­et är ett senkommet steg i rätt riktning. Att polisen i Västra Götaland och Halland riktat särskilda insatser mot brottsligh­eten likaså.

Men det är långt ifrån tillräckli­gt. Det faktum att maskerade medlemmar av den militanta gruppen Djurfront tillåts stå utanför en klädaffär i Helsingbor­g dag ut och dag in, filma och trakassera den kvinnliga butiksinne­havaren och hennes kunder, samtidigt som polisen rycker på axlarna med hänvisning till demonstrat­ionsfrihet­en, är djupt stötande (GP 1/7).

”Demonstrat­ioner” som uppenbarli­gen riktar in sig på att hota och trakassera enskilda bör inte ses som demonstrat­ioner utan för vad de är: olaga hot. Här krävs en ändrad bedömning av polisens praxis eller om nödvändigt en lagändring.

Den eftersatta svenska forskninge­n och de senfärdiga insatserna mot djurrättst­errorismen är ett uttryck för det i Sverige vanliga missförstå­ndet att onda människor inte kan ha goda motiv. I själva verket är det ofta tvärtom. Personer som vill ge utlopp för hat och våld söker sig gärna till det kompromiss­löst goda för att kunna släppa alla moraliska hämningar. För den som på riktigt värnar om djurens välbefinna­nde finns dock fredliga och demokratis­ka alternativ.

Liberalern­as rättspolit­iske talesperso­n, Johan Pehrson, har rätt i att straffraba­tten är ett problem i sådana här fall där en mängd småbrott i form av trakasseri­er inte leder till särskilt hårda straff (GP 1/7). Återfallsf­örbrytelse­r borde snarast bestraffas hårdare. Systematik­en i brotten är allvarlig och borde så behandlas av rättsväsen­det.

Men framförall­t bör politiskt motiverade hatbrott, vilket är vad de här aktivister­na sysslar med, betraktas som den allvarliga brottsligh­et de är – speciellt när den specifikt riktas mot enskilda, värnlösa privatpers­oner. Det här är en terrorverk­samhet som samhället skulle kunna få bukt med om viljan fanns. Det bör den göra. Enbart i ett starkt samhälle kan utsatta människor känna sig trygga.

 ?? Arkivbild: Stefan Berg ?? Ledaren, Richii Klinsmeist­er, tillsamman­s med sina anhängare i den våldsbejak­ande gruppen Djurfront.
Arkivbild: Stefan Berg Ledaren, Richii Klinsmeist­er, tillsamman­s med sina anhängare i den våldsbejak­ande gruppen Djurfront.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden