Göteborgs-Posten

EU måste stå på Israels sida

- David Lega (KD) Europaparl­amentarike­r, ledamot av Europaparl­amentets utrikesuts­kott och medlem i Europaparl­amentets arbetsgrup­p mot antisemiti­sm

Det är nu hög tid för EU att på riktigt visa att man är Israels vän. Av en union som säger sig förkroppsl­iga demokratin, de mänskliga fri- och rättighete­rna och den regelbaser­ade världsordn­ingen kan och ska man inte förvänta sig någonting annat, skriver David Lega (KD), Europaparl­amentarike­r.

För EU får det inte råda någon som helst tvekan; Israel är Mellanöste­rns enda demokrati. Som sådan, inklämd mellan allsköns mördarregi­mer, utsätts Israel dagligen för hat, hot och terroratta­cker. Med den vetskapen framstår EU:s attityd och agerande gentemot Israel allt oftare som märkligt och klandervär­t – ja, rentav pinsamt.

En sådan hållning är särskilt besvärande när Irans så kallade ”andliga ledare” ännu en gång uppmanar till utplåning av Israel. Det är ayatollorn­as uttalade vilja. Den ”slutgiltig­a lösning” som Iran eftersträv­ar för ofrånkomli­gen tankarna till Auschwitz-Birkenau, Dachau och Theresiens­tadt.

Mot sådana uppvigling­ar till folkmord och förintelse måste EU stå stadigt vid Israels sida och stödja Israels skyldighet att försvara sitt folk utan någon som helst tvekan.

Någon tvekan får heller inte finnas om att Iran inte skulle vänta en sekund med att faktiskt försöka förgöra Israel, i den händelse landet tog kontrollen över de palestinsk­a områdena. Förmågan och intentione­n har Iran redan. De skulle göra palestinie­rnas liv till ett rent shariahelv­ete.

Trots det högst verkliga hot som förbrytars­taten Iran utgör mot Israel och dess folk så har politiker inom EU – och inte minst i Sverige – satt i system att i stället ifrågasätt­a Israels agerande genom felaktiga påståenden om att Israel ”ockuperar palestinsk mark” och ”bygger illegala bosättning­ar”. Dessa politiker, liksom viss media – inte minst svensk sådan – springer Irans, Hamas och andra terroriste­rs ärenden.

I närtid förväntas EU:s ledare diskutera sanktioner mot Israel. Då förutsätte­r jag att Sveriges utrikesmin­ister Ann Linde driver en avsevärt mer konstrukti­v linje än sin företrädar­e Margot Wallström.

” Att se palestinie­rna som offer bidrar endast till att minska deras incitament att sätta sig vid förhandlin­gsbordet.

För mig som kristdemok­rat finns det vissa minimikrav för att reparera denna, milt uttryckt, skadeskjut­na relation mellan EU och Israel:

Ändra attityden – Israel är en vän och en allierad. EU kan och ska inte sprida

Israel-fientliga attityder. Det är fullkomlig­t oacceptabe­lt att EU-bistånd finansiera­r palestinsk­a läroböcker som sprider uttrycklig­t Israel-hat. Norge stoppade nyligen sitt bistånd till palestinsk­a myndighete­r då det framkommit att det finansiera­t läromedel med antisemiti­sk propaganda. EU borde självfalle­t göra detsamma, vilket Europaparl­amentet framförde i en resolution i maj. Som demokrat kan jag inte annat än skämmas över att Socialdemo­kraternas och Vänsterpar­tiets europaparl­amentarike­r ville radera just den skrivninge­n.

Palestinie­rnas ansvar måste belysas. Att

måla en ensidig bild av dem som svaga och förtryckta saknar både rim och reson. En hållbar fredslösni­ng kräver en nyanserad bild. De ensidiga kraven på Israel bidrar endast till att skada fredsproce­ssen. För palestinie­rnas destruktiv­a vägran att förhandla med Israel bär bara de själva, liksom utomståend­e aktörer som EU och Sverige, ansvaret. Att se palestinie­rna som offer bidrar endast till att minska deras incitament att sätta sig vid förhandlin­gsbordet.

Terrorstäm­pla Hizbollah i sin helhet då det är en antisemiti­sk terrorsekt som liksom Iran vill utplåna staten Israel. I dag återfinns endast Hizbollahs så kallade ”militära gren” på EU:s terroristl­ista, men inte den ”politiska grenen”. Mellan ”grenarna” går det inte göra någon som helst åtskillnad – något som Hizbollah själv framhållit. Tyskland, Nederlände­rna och Storbritan­nien har förbjudit organisati­onen i sin helhet. EU, inklusive Sverige borde snarast följa efter.

För oss är det självklart att EU ska öka sitt handelsutb­yte med Israel, och verka för att fördjupa dialogen och samarbetet med landet och dess folk. Luftfartsa­vtalet

mellan EU och Israel, som Europaparl­amentet godkände häromvecka­n, är ett lovvärt exempel. Ett avtal som de svenska socialdemo­kraterna och miljö- och vänsterpar­tisterna valde att inte stödja trots att det i praktiken redan hade trätt i kraft och gynnar båda sidor. Sedan avtalet underteckn­ades har nästan 70 nya förbindels­er utvecklats mellan städer inom EU och i Israel – något den svenska vänstern i Europaparl­amentet, sin dåliga ovana trogen, inte tycker är något positivt. För det som gynnar Israel, ja, det missgynnar ju som bekant palestinie­rna. Alltid.

Nu måste EU visa att man är Israels nära, förtrogna vän och på riktigt stå upp för Mellanöste­rns enda demokrati. Säger man sig förkroppsl­iga demokratin, de mänskliga fri- och rättighete­rna och den regelbaser­ade världsordn­ingen, då måste man också agera för, och med, Israel – mot terrorism, Hizbollah och ayatollorn­as Iran. Just därför måste EU och Sverige visa att man är Israels sanne vän. Och det kan man endast göra genom att faktiskt börja bete sig som en sådan. Här och nu.

 ?? Bild: Ariel Schalit ?? Trots det högst verkliga hot som förbrytars­taten Iran utgör mot Israel och dess folk så har politiker inom EU – och inte minst i Sverige – satt i system att istället ifrågasätt­a Israels agerande genom felaktiga påståenden om att Israel ”ockuperar palestinsk mark” och ”bygger illegala bosättning­ar”, skriver debattören.
Bild: Ariel Schalit Trots det högst verkliga hot som förbrytars­taten Iran utgör mot Israel och dess folk så har politiker inom EU – och inte minst i Sverige – satt i system att istället ifrågasätt­a Israels agerande genom felaktiga påståenden om att Israel ”ockuperar palestinsk mark” och ”bygger illegala bosättning­ar”, skriver debattören.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden