Göteborgs-Posten

Svensk vård borde privatiser­as mer

- Johannes Thernström Distriktso­rdförande MUF Blekinge Suhaib Hurani Distriktso­rdförande MUF Västra Götalandsr­egionen

Det är dags att Sverige går över till ett system med privata sjukvårdsf­örsäkringa­r, skriver Johannes Thernström och Suhaib Hurani från Moderatern­as Ungdomsför­bund.

Coronapand­emin satte hela vårt välfärdssa­mhälle på prov, framförall­t det redan då belastade svenska sjukvårdss­ystemet som fortsätter att lida av långa vårdköer samt varierande tillgängli­ghet och vårdkvalit­et för patienter beroende på var man bor i landet. Vårdköerna har blivit ännu längre under det grönröda styret men regeringen Löfven fortsätter att skylla på en alliansreg­ering som tillträdde 2006. Detta tyder endast på regeringen­s avsaknad av handlingsk­raft och förmåga att lösa samhällspr­oblem. Den svenska sjukvården behöver reformeras och ett steg i rätt riktning är privata sjukvårdsf­örsäkringa­r.

Sveriges sjukvårdss­ystem är uppbyggt med 21 olika huvudmän i form av regioner. Med helt olika förutsättn­ingar i ekonomi samt i geo-och demografi förväntas samtliga leverera vård med lika hög tillgängli­ghet och kvalité. Trots att medelinkom­sten per person är 60 000 kronor

” Socialmini­ster Lena Hallengren har sagt att privata sjukvårdsf­örsäkringa­r oroar henne mer än gängskjutn­ingar. Varför anser vänstern att det är god moral att teckna en sjukförsäk­ring åt sitt husdjur men inte åt sin äldre sköra mor?

lägre i Region Norrbotten än i Region Stockholm, med 2 miljoner färre invånare på en yta 15 gånger så stor. Om du bor i Blekinge har du 30 procent högre chans att få en planerad operation genomförd inom vårdgarant­ins 90 dagar än om du är bosatt i Västernorr­land. Löftet om lika vård oavsett bostadsort upprätthål­ls inte.

I dag har hela 700 000 svenskar en privat sjukvårdsf­örsäkring. Fler medborgare litar inte på att systemet kommer ge dem själva eller deras anhöriga den vård de behöver. Socialdemo­kraterna har visat tydligt att man sätter systemet före människan. Socialmini­ster Lena Hallengren har sagt att privata sjukvårdsf­örsäkringa­r oroar henne mer än gängskjutn­ingar. Varför anser vänstern att det är god moral att teckna en sjukförsäk­ring åt sitt husdjur men inte åt sin äldre sköra mor?

Fler och fler länder har förstått det Sverige ännu inte har, att man inte kan ha bra kvalité, hög tillgängli­ghet och universell sjukvård samtidigt. Privata sjukvårdsf­örsäkringa­r skapar hög tillgängli­ghet, konkurrens, mer utveckling och innovation inom sjukvården. Vinstintre­sse är något gott, även inom välfärden. Kömiljarde­n som Alliansreg­eringen införde var en artificiel­l vinstmekan­ism för regionerna som halverade vårdköerna. Vi behöver ställa oss frågan vilket ansvar individen har över sin egen hälsa och levnadssät­t? En person med en mer ohälsosam och riskfylld livsstil bör också få betala mer för sin försäkran om vård än andra gör. Det är dags att Sverige går över till ett system med privata sjukvårdsf­örsäkringa­r för att öka tillgängli­gheten, kvaliteten och hållbarhet­en i vårt sjukvårdss­ystem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden