Göteborgs-Posten

LRF: ”Granska var aktivister­na får pengarna ifrån”

- Michael Verdicchio michael.verdicchio@gp.se

Allt fler bönder utsätts för brott av djurrättsa­ktivister. Nu vill Lantbrukar­nas riksförbun­d se en utredning av varifrån brottsliga aktivister får sina pengar – samtidigt som regeringen flaggar för lagskärpni­ngar.

En undersökni­ng som Lantbrukar­nas riksförbun­d presentera­de tidigare i år visade att antalet bönder som utsatts för brott av djurrättsa­ktivister fördubblat­s sedan 2018, från två till fyra procent.

Framför allt gällde ökningen olaga intrång. Näst vanligast var hot via telefon, mejl, brev och sociala medier. Samtidigt svarar hela 26 procent att man inte vågar berättar för andra att man är bonde av rädsla för att bli utsatt för djurrättsa­ktivister.

– Hoten har ökat, men allra vanligast är intrång. Vi såg en tendens till det redan i höstas, men märkte framförall­t skillnad tidigare i år i samband med att material som filmats av aktivister under intrång publicerad­es i media. Vi upplever att aktivister uppmuntrat­s av det, säger Palle Borgström, ordförande i Lantbrukar­nas riksförbun­d.

Nyligen har man uppmärksam­mat djurrättsa­ktivister som på nätet håller kurser i hur man gör olagliga intrång och filmar bäst – för att kunna skicka material till media.

– Vi är stolta över vår produktion och vill visa vad vi gör. Men effekten av intrång blir att lantbrukar­e sluter sig. Det skapar en väldigt stor otrygghet. Vi har exempel där djurägare kommit in i ladugården på morgonen och sett att djur flyttats runt för att det ska se ut som att de lever trångt. Man vill visa en så ofin bild som möjligt. Intrång innebär dessutom risk för spridning av smittor till djuren, säger Palle Borgström.

För över ett år sen, i samband med GP:s granskning av militanta djurrättsa­ktivisters brott mot svenska bönder, gav justitiemi­nister Morgan Johansson (S) beskedet att man ville skärpa lagen om olaga intrång för att bättre komma åt problemati­ken med brott mot bönder.

– Vi kan inte acceptera att lantbrukar­e trakassera­s på ett sådant sätt att de överväger att lämna sin verksamhet, sade Morgan Johansson då.

Därefter blev det tyst. Först efter påtrycknin­gar från LRF, i maj 2020, kom beskedet att en enskild tjänsteman på justitiede­partemente­t tillsatts med uppdrag att börja se över straffbest­ämmelserna för brottet olaga intrång. I en intervju med TT meddelade Morgan Johansson att man bland annat vill utreda om en gårdsplan kan likställas med en byggnad – något som skulle kunna påverka djurrättsa­ktioner som brukar ske i samband med kosläpp.

– Lantbrukar­e i hela landet ska kunna känna en trygghet och kunna bedriva sin näring på ett tryggt sätt, säger Morgan Johansson till TT.

LRF:s ordförande Palle Borgström välkomnar beskedet.

Det finns ju samtidigt som du nämner, exempel där aktivister lyckats filma missförhål­landen som myndighete­r missat. Material som filmats under intrång. Hur ser du på det?

– Vi försvarar aldrig att djur far illa, men det är viktigt att alla följer den lagstiftni­ng som är beslutad. Och det är myndighete­rs ansvar att kontroller­a lagstiftni­ngen, inte aktivister genom intrång. Om det inte fungerar, så måste man förbättra myndighete­rna. Vi är inne på en väldigt farlig väg om vi låter ideologisk­t drivna aktivister stå över lagen. De använder brott, våld och hot för att tvinga på folk deras uppfattnin­g. Det är ett hot mot vår gemensamma demokrati, säger Palle Borgström.

Enligt honom så krävs det dock mer för att komma åt den övriga djurrättsr­elaterade brottsligh­eten som drabbar svenska bönder – såsom hot och organisera­de trakasseri­er. Som GP berättat tidigare har polisen i Västsverig­e samordnat arbetet mot djurrättsb­rott – en lyckad strategi som nu tycks ha fått effekten att ledande militanta aktivister flyttat till andra delar av Sverige. Enligt Palle Borgström vore det en fördel att polisen i andra regioner jobbade på liknande sätt.

– Men man borde också se över var de här organisati­onerna får sina pengar ifrån, säger han och fortsätter:

– Vi har sett exempel där organisati­oner med vegansk inriktning, där djurrättsa­ktivister som begår brott ingår i nätverket, får statliga bidrag. En granskning av var brottsliga aktivister får sina pengar hade varit önskvärt. Många som donerar pengar till dessa organisati­oner vet nog inte att bidragen går till brottslig verksamhet.

 ?? Bild: Fredrik Varfjell ?? Våren 2019 ställde bönder runt om i Sverige in sina kosläpp – i rädsla för aktioner på gården av djurrättsa­ktivister.
Bild: Fredrik Varfjell Våren 2019 ställde bönder runt om i Sverige in sina kosläpp – i rädsla för aktioner på gården av djurrättsa­ktivister.
 ?? Bild: Henrik Montgomery ?? Palle Borgström, ordförande i Lantbrukar­nas riksförbun­d.
Bild: Henrik Montgomery Palle Borgström, ordförande i Lantbrukar­nas riksförbun­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden