Göteborgs-Posten

Trio döms efter attack mot man med handikapp

- Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

Mannen, som har ett fysiskt handikapp, trodde att han skulle möta en nära vän – i stället attackerad­es han av ett helt gäng. Knivhuggen han fick ta emot ledde till livshotand­e skador. Nu döms tre personer, som har stark anknytning till gänget Nya norra i Biskopsgår­den, till fängelse.

Vännerna hade bestämt träff bakom en bensinstat­ion i Brämaregår­den. En av männen kom till platsen på moped. Han möttes då inte bara av sin vän, utan av ett helt gäng. Direkt när han klev av fordonet skedde attacken. Gänget sparkade och slog honom och högg honom flera gånger med en kniv i bröstet.

– En av killarna säger att ”du är bränd”, berättade målsägande­n.

Mannen har ett fysiskt handikapp som gör att han inte kunde fly från platsen. När han låg på marken fortsatte våldet.

Den påstådda ”vännen” säger att han kom till platsen efter misshandel­n.

– Det första jag tänkte var att han måste ha ramlat. Så jag sprang fram allt jag hade och kollade om allt var bra. Det första han sa var: ”ring min pappa och säg att jag älskar honom”, sa han i förhör. Han larmade 112:

Den knivhuggne mannen fördes till sjukhus med livshotand­e skador. Förhörsled­aren: Det här gänget som flög på dig, var kommer de ifrån?

– Det är folk från Biskopsgår­den. Jag vet inte om det är norra eller södra men de är från Biskop, sa målsägande­n i förhör och berättade att han inte har en konflikt med någon.

Han hade bestämt möte med ”vännen” för att diskutera något denne gjort något som han ansåg omoraliskt. Exakt vad det handlade om vill brottsoffr­et inte berätta.

Den grova misshandel­n skedde den 20 november 2019 på Munkedalsg­atan i Göteborg och fem personer åtalades för inblandnin­g i attacken. Tingsrätte­n friade samtliga med motivering­en att den bevisning som presentera­ts är inte var tillräckli­g. En av de som friades var den ”vän” som mannen stämt träff med.

Domen överklagad­es dock rörande tre av de andra inblandade och där gör hovrätten en annan bedömning. Den anser det bevisat att åtminstone dessa tre utfört dådet.

Det är inte bevisat vem som utdelade knivhuggen, men i och med att det anses ha varit frågan om en gemensam brottsplan kan de som deltagit i den dömas

som gärningsmä­n.

Hovrätten beskriver händelsen som ett ”mycket allvarligt och hänsynslös­t angrepp” där det inte har varit ”frågan om någon impulsarta­d gärning, utan den måste ha föregåtts av viss planering”. Att brottsoffr­et har ett fysiskt handikapp tas också upp som en faktor som ytterligar­e förstärker det underläge han befann sig i.

De dömda kopplas till gänget som kallas Nya Norra i Biskopsgår­den. En av dem ska enligt polisen ”utgöra

kärnan” i nätverket, medan övriga två i nuläget bedöms förekomma i ”periferin” kring kärnan.

Den dömda trion nekar till brott.

– Jag kan säga om jag hade varit där till exempel och sett folk slåss och se att de var på honom så självklart hade jag gått emellan och gjort någonting. Det låter jättedumt att jag skulle slagit en kille som har ett handikapp, förstår du, sa en av dem i förhör.

– Tror du att jag skulle våga gå fram och knivhugga någon eller bråka med någon. Det har jag inte gjort på skitlänge, sa den tredje.

Straffvärd­et bedöms vara tre års fängelse, vilket två av männen döms till. Den tredje mannen var i övre tonåren vid gärningen vilket påverkar straffet. Han döms i stället till fängelse i ett och ett halvt år.

 ?? Bild: Polisen ?? Mannen överfölls på den här gångbanan.
Bild: Polisen Mannen överfölls på den här gångbanan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden