Göteborgs-Posten

Fler får resa in i Sverige

- Hilda Djupenströ­m Tomas Bengtsson

Regeringen lättar på det allmänna inreseförb­udet till Sverige från och med lördag. ”Inreseförb­udet är en exceptione­ll åtgärd som vi vill avveckla så snart det är möjligt”, kommentera­r inrikesmin­istern Mikael Damberg (S).

I praktiken innebär det att Sverige fortsatt har öppna inresegrän­ser för EU och Schengen-området – men att EU-medborgare som reser från länder utanför Schengen-området och resande från vissa länder utanför EU nu får göra resor, oberoende av syfte. Tidigare har bland annat EU-medborgare fått resa in i Sverige endast vid nödvändiga resor.

”Regeringen har i dag fattat beslut om att ännu en gång förlänga det tillfällig­a inreseförb­udet till Sverige. Samtidigt har regeringen beslutat att lätta på restriktio­nerna för fler resenärer i linje med Europeiska rådets rekommenda­tioner”, skriver inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) i ett mejl till TT.

Kretsen av personer som kan resa in har också utökats genom att personer som är bosatta i vissa angivna länder utanför EU nu undantas från inreseförb­udet.

” På listan finns bland annat Japan, Serbien, Thailand, Australien, Kanada och Marocko

Exakt vilka länder utanför EU och Schengen-området som avses är inte klarlagt, men enligt regeringen ligger beslutet i linje med ministerrå­dets rekommenda­tion till EU:s medlemstat­er.

EU:s ministerrå­ds lista på rekommende­rade länder att öppna gränserna för omfattar Algeriet, Australien, Georgien, Japan, Kanada, Marocko, Montenegro, Nya Zeeland, Rwanda, Serbien, Sydkorea, Thailand, Tunisien och Uruguay. För Kina gäller att resande in i EU tillåts för kinesiska medborgare, om Kina ger motsvarand­e rätt till resenärer från alla EU-länder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden