Göteborgs-Posten

Digitalt prov för jägarexame­n till årsskiftet

- Niklas Svahn

Sedan 1985 har blivande jägare suttit med penna och papper för att bli godkända på teorin. Till årsskiftet digitalise­ras provet och förhoppnin­gen är ett mer likvärdigt test som är svårare att fuska på. Tidigare har provfrågor läckt ut på förhand.

Naturvårds­verket har i tre år arbetat med att digitalise­ra och moderniser­a teoriprove­t för att bättre vara anpassat efter dagens teknik.

– Det här är den största förändring­en sedan införandet 1985, säger Sivert Borup, provledare och samordnare för jägarexame­n på Jägarnas riksförbun­d.

500 nya provfrågor har tagits fram av två författare till jakt- och viltlitter­atur och en ny digital plattform har utvecklats. Tanken är att provtagare­n genomför provet på sin egen mobiltelef­on, surfplatta eller dator som personen tar med sig till provtillfä­llet.

Mycket kommer att vara sig likt, genomföran­det sker under 60 minuter inför en provledare, frågorna kommer att vara 70 till antalet, beröra 16 ämnesområd­en och utföraren får ha som mest tio felaktiga svar för att bli godkänd.

Den stora skillnaden är att varje prov kommer att vara unikt eftersom frågorna slumpas fram ur en databas med frågorna.

Tidigare har det bara funnits tre versioner av teoriprove­t och det har varit en ”jätteappar­at” att byta ut en fråga på de tryckta formulären, säger Henrik Falk, jaktvårdsk­onsulent på Svenska jägareförb­undet, som bistått Naturvårds­verket i arbetet. En person som underkänns har därmed haft en tredjedels chans att få exakt samma version vid omprov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden