Göteborgs-Posten

15-åringar kidnappade­s och hotades i Majorna

- Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

Under en och en halv timme fördes de 15-åriga pojkarna runt i Majorna under ständiga dödshot. Nu åtalas ligan för människoro­v samt flera rån – varav två begåtts ombord på rullande spårvagnar. – De menade allvar med hoten om att döda oss och våra familjer, uttryckte det ena offret i förhör.

Det var den 30 maj i år som två 15-åriga pojkar skulle åka till havet. De satt inne i spårvagnsk­uren vid hållplatse­n Kungssten när två, något äldre, tonårskill­ar sökte upp dem. Den ene av de äldre killarna ska ha blockerat utgången medan den andre satte sig tätt intill 15-åringarna.

– Han säger: ”Gör precis som vi säger, om ni springer iväg så skjuter vi er”, berättade en av målsägande­na i förhör.

Det var starten på den en och en halv timme långa kidnappnin­gen.

– De hotade hela tiden med pistol och grovt våld om vi inte gjorde som de sa.

Gärningsmä­nnen ska ha tvingat 15-åringarna att swisha över pengar. När maxgränsen var nådd fick de följa med gärningsmä­nnen till bankomater och butiker runtom i Majorna där förövarna använde deras bankkort. En av gärningsmä­nnen ska ha sagt: ”det är så här vi får pengar”.

De tog sig med spårvagn mellan stoppen.

– Vid Mariaplan försökte jag få uppmärksam­het från någon, det var mycket folk i rörelse, men ingen reagerade, uttryckte det ena offret i förhör.

Den åtalade rånarligan.

Vid ett tillfälle ska gärningsmä­nnen ha fotografer­at 15-åringarnas legitimati­oner med orden att de skulle leta upp dem och deras familjer om de kontaktade polisen.

– Jag kände att jag var tvungen att samarbeta, de menade allvar med hoten om att döda oss och våra familjer, sa en av 15-åringarna till förhörsled­aren.

Plötsligt fick pojkarna tillåtelse att gå.

– Jag var helt chockad och visste inte vad vi skulle göra.

De gick hem till en av dem och ringde sina närstående.

Förutom människoro­v åtalas de två äldre tonårskill­arna för övergrepp i rättssak och rån.

– Det är en fruktansvä­rd upplevelse för de här unga personerna att hamna i den situatione­n, så den gärningen ser vi allvarligt på, sa kammaråkla­gare Mats Ihlbom i samband med häktningsf­örhandling­en.

Den ena av de åtalade nekar till brott. Han vill inte heller gå med på att det är han som fångats på övervaknin­gskameror i samband med människoro­vet.

Den andre anser att ärendet bör rubriceras som olaga tvång.

– Förmodlige­n var de ganska rädda, men det var inget vapen eller våld inblandat. Förhörsled­aren: Vad får dig att tro att de ville följa med frivilligt?

– De ville väl ha tillbaka sina telefoner, sa den ena och förklarade att de hade tagit hand om dessa, men att de lämnades tillbaka när de sa hej då till varandra.

Detta var dock inte det enda rånet som begicks denna dag. I målet finns en tredje person: en 19-årig tjej.

Rånartrion misstänks ha genomfört ytterligar­e två rån denna dag, men i olika konstellat­ioner. I båda dessa fall söktes offren upp på spårvagnar. Medan gärningsmä­nnen riktade en kniv mot sina måltavlor tvingades dessa att lämna ifrån sig bland annat kläder, bankkort, mobiler och andra värdesaker.

I målet finns ytterligar­e åtalspunkt­er, däribland ytterligar­e ett rån som begicks på resecentru­m i Partille den 29 maj.

Rättegånge­n hålls om två veckor.

 ?? Bild: Polisen ??
Bild: Polisen
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden