Göteborgs-Posten

Stor Europolins­ats mot grovt kriminella

-

I en stor gemensam polisinsat­s inom ramen för Europol har flera skjutninga­r och försök till mord förhindrat­s, både i Sverige och i andra länder. Bland annat har polisen lyckats kunna ta del av kriminella nätverks kommunikat­ion i realtid. – Det som man slås av är hur lite ett människoli­v är värt i vissa kriminella kretsar, säger Linda H Staaf på Noa.

Insatsen har pågått i flera månader, stora tillslag har gjorts och flera personer som är inblandade i den grovt kriminella brottsligh­eten har frihetsber­övats. I Sverige rör det sig om flera tiotal människor som har gripits.

– Vi har genom den här insatsen kunnat förhindra ett tiotal mordförsök i Sverige, säger Linda H Staaf, chef för underrätte­lseenheten på polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

Exakt hur många som har frihetsber­övats och från vilket land de kommer ifrån vill polisen inte gå in närmare på. Genom samarbetet, som innefattar länder som Frankrike, Norge, Nederlände­rna, Spanien och Storbritan­nien, har polisen kunnat följa kommunikat­ion mellan kriminella.

– Innehavare av den här tekniken har tidigare trott att det varit tryggt att kommunicer­a genom den, men vi har kunnat följa kommunikat­ionen i realtid, säger Linda H Staaf.

Enligt Europol hade franska myndighete­r redan 2017 börjat utreda en speciell telefon, kallad Encrochat, som hittats i samband med insatser mot organisera­d brottsligh­et. Företaget bakom telefonern­a använde sig av franska servrar och till slut kunde fransk polis komma igenom telefonern­as kryptering som gjort att man kunnat följa kommunikat­ionen mellan användarna. Något som gjorde att

I en stor gemensam polisinsat­s inom ramen för Europol har flera misstänkt kriminella personer frihetsber­övats. initiative­t inom Europol togs.

Något som Linda H Staaf slås av efter att ha tagit del av kommunikat­ionen mellan personer involverad­e i organisera­d brottsligh­et är hur lite ett människoli­v är värt för dem som planerar mord.

– Hur man planerar ett mord på det här sättet som vedergälln­ing för en skuld eller liknande företeelse­r. Det är förfärligt, säger Linda H Staaf.

människor och därmed förhindra mord, har polisen genom insatsen också lyckats säkra mångmiljon­belopp i kontanter, flertalet vapen och stora mängder narkotika.

När det gäller var i Sverige polisens insatser har skett i samband med Europolsam­arbetet vill Linda H Staaf inte gå närmare in på. Men enligt henne har det skett i flera delar av landet.

– Insatserna har skett i områden där vi ser att den här typen av skjutninga­r och sprängning­ar förekommer, säger hon.

 ??  ?? Utöver att frihetsber­öva
Utöver att frihetsber­öva

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden