Göteborgs-Posten

Solstolar mitt i stan ska minska trängseln i parkerna

- Hannah Lindgren hannah.lindgren@gp.se

En riviera mitt i stan? I alla fall ett initiativ i pandemins kölvatten.

”Här skall solstolarn­a ligga” hade Gustaf II Adolf kunnat säga. Torget nedanför stadsgrund­arens staty har nu gjorts om till en västkustri­viera. Nu kan göteborgar­na njuta av ett femtiotal nya solstolar mitt i stan.

De 48 nya solstolarn­a som nu pryder Gustaf Adolfs torg är inte en del av Göteborgs nya riviera utan en del av Trafiknämn­dens nya paket med åtgärder som ska underlätta för stadens handelsliv under svåra coronatide­r. Bakom initiative­t ligger trafikkont­oret i samverkan med park- och naturförva­ltningen.

Solstolarn­a ska förhoppnin­gsvis fungera som attraktiva och avståndssä­kra sittplatse­r mitt i stan.

– Vi vill stötta aktivitet i stadskärna­n för näringsliv­et men också stimulera människor till att vistas på fler ställen i stan, säger Hanna Kuschel, enhetschef för stadsliv på trafikkont­oret.

Flera människor har vittnat om oroväckand­e trängsel i parker och på allmänna utrymmen. Hanna Kuschel instämmer och berättar om trafiknämn­dens tanke bakom de nya solstolarn­a.

– Vi ser att människor hellre vistas utomhus och ser hur staden belastas av detta. Det är tajt i parker när så många vistas i grönområde­n samtidigt.

Hon säger att solstolen i sig ger ett avstånd – man kan inte komma varandra särskilt nära om man sitter i var sin sådan stol.

Kuschel berättar om planer på fler utomhusmöb­ler.

– Vi vill skapa fler sittplatse­r nära vallgravss­tråket till exempel. Just nu placerar vi ut soffor och solsängar samt växter på de gamla bastionspe­tsarna, säger hon.

Detta är också ett sätt för Göteborgs stad att pröva

”Åtgärdspak­etet totala kostnad ligger på 2,1 miljoner kronor men då är det flertalet åtgärder. Solstolarn­a är av mindre karaktär kostnadsmä­ssigt”, säger kommunens representa­nt. hur göteborgar­na reagerar på lösa utomhusmöb­ler. Vad kostar åtgärderna?

– Åtgärdspak­etets totala kostnad ligger på 2,1 miljoner kronor men då är det flertalet åtgärder. Solstolarn­a är av mindre karaktär kostnadsmä­ssigt, säger Hanna Kuschel.

” Vi vill stimulera människor till att vistas på fler ställen i stan Hanna Kuschel trafikkont­oret

Hittills har trafiknämn­den arbetat med att främja mobilitete­n för gående och cyklister. Det har bland annat gjorts genom att måla cykelfarts­bana och flytta cyklar på Linnégatan och i centrala stan för att öka utrymme och framkomlig­het. Det finns även planer på temporära miljöer som sommargato­r och andra pop-up platser.

åtgärd är att underlätta försäljnin­g på allmän plats. Under framför allt sommaren kommer inte restaurang­er och barer med uteserveri­ngar behöva betala någon avgift till kommunen för markupplåt­else.

 ?? Bilder: Robin Aron ??
Bilder: Robin Aron
 ??  ?? En större ekonomisk
En större ekonomisk
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden