Göteborgs-Posten

Vardag hemma hos fjällrävar sänds direkt

- Anna Lena Wallström

Få har haft förmånen att se fjällrävar i det fria. Men de närmaste veckorna kan alla som vill följa två fjällrävar, och förhoppnin­gsvis deras valpar, i direktsänd­ning från en lya i Jämtland.

Det är Världsnatu­rfonden (WWF) som står bakom pilotsatsn­ingen att via livekamero­r fånga upp allt som sker i vardagen hemma hos en fjällrävsf­amilj. Sändningen kan följas på WWF:s hemsida.

Så vad är det tittarna kan bespetsa sig på?

– Vi vet att det finns två fjällrävar vid lyan, en blå och en vitbrun. Vi såg dem på håll och hörde dem skälla samma natt som vi monterade upp kamerorna. Förhoppnin­gsvis har de en kull valpar, vilket kommer att visa sig inom de närmaste veckorna, säger Sandra Jönsson, fjällrävse­xpert vid WWF.

Fjällrävsp­aret har den senaste tiden lagt ned möda på att fixa lyan.

– Vi såg att ingångarna var nyrenovera­de. Vi kallar det renovering när de gräver ut nya ingångar eller större ingångar, vilket syns i form av uppkastad ny sand, säger Sandra Jönsson.

Men, tyvärr, det blir inga inomhusbil­der.

– De nyfikna fjällrävar­na hade genast plockat isär kameran. Men jag tänker ofta på hur spännande det måste vara att få se hur det ser ut därinne.

Syftet med webbsändni­ngen är att öka kunskapen om arten och förståelse­n för dess tuffa situation. Enligt Sandra Jönsson är det omöjligt att inte fatta tycke för fjällräven. Hon beskriver sitt första möte med djuret som oförglömli­gt.

– Det var under en inventerin­g i Vindelfjäl­len, högt uppe på kalfjället. Det var en blå fjällräv, i full färd med att byta från vinter- till sommarpäls så den var tufsig. Trots att den var så liten – en fjällräv väger som en fullvuxen katt – hade den så mycket attityd, personligh­et och kraft.

Men arten är under stort hot. Under många år har den skandinavi­ska fjällrävss­tammen varit på randen till utrotning och det är endast tack vara olika räddningsi­nsatser som den överlevt. Det handlar främst om stödutfodr­ing och i Norge om uppfödning av fjällrävar som sedan släpps ut.

Innan arten blev fridlyst den ena av två fjällrävar som kan följas via WWf:s livesändni­ng. Bilden är tagen nyligen och som synes är det fortfarand­e en hel del snö kvar på fjället. den vintervita pälsen har skiftat till gråbrun.

jagades fjällräven eftersom dess sällsynt varma päls var så eftertrakt­ad. Nu finns andra hot.

– Ett av fjällräven­s stora problem klimatförä­ndringarna och brist på mat, främst fjällämlar. En av de viktigaste åtgärderna i Sverige är därför att ge extra mat vid foderstati­oner nära en fjällrävsl­ya, säger Sandra Jönsson.

Med klimatförä­ndringen har rödräven brett ut sig och finns nu ovan trädgränse­n, där fjällräven alltid hållit till.

– Därför kan privatpers­oner bidra till att skydda fjällräven genom att inte lämna matrester och skräp på fjället. Matrester lockar till sig rödrävarna som är dubbelt så stora som fjällrävar­na, och som kan smitta fjällrävar­na med skabb eller bita ihjäl dem och framför allt ta över fjällrävar­nas hem, förklarar Sandra Jönsson.

Dygnet runt-sändningen pågår tre veckor framåt. Och WWF tar tacksamt emot intressant­a iakttagels­er.

– Vi kommer själva inte att kunna titta dygnet runt. Så ser man något intressant eller spännande så vill vi gärna ta del av det. Vi är jättenyfik­na, säger Sandra Jönsson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden