Göteborgs-Posten

Butiksdöde­n fortsätter härja på Kungsgatan

- Markus Botsjö markus.botsjo@gp.se

ur & Penn och Kappahl har utförsäljn­ing innan butikerna stänger. Även din sko stänger sin butik på Kungsgatan.

En av Göteborgs mest populära shoppingga­tor blir allt mer tom. Flertalet butiker genomgår stora renovering­ar eller står helt tomma på Kungsgatan – och nu stänger även Kappahl och Din sko.

Med konkursen av BR leksaker och renovering av såväl H&M som Grandpassa­gen och Strömshuse­t, vid den stora termometer­n, blir det annars mycket populära shoppingst­råket längs Kungsgatan nu mycket tomt när även Kappahl och Din sko bommar igen.

För Kappahl var stängninge­n av butiken på Kungsgatan planerad sedan långt innan coronautbr­ottet.

– Det är i en del av vårt arbete för att ha en relevant butiksflor­a. Vi beslutade för över ett år sedan om 20 butiker som skulle stängas och den på Kungsgatan i Göteborg är en av dem, säger Charlotte Högberg, kommunikat­ionschef på Kappahl.

Till och med slutet på augusti kommer butiken att ha utförsäljn­ing.

Samtidigt har klockbutik­en Ur & Penn på tvärgatan Korsgatan just nu total utförsäljn­ing, i väntan på att stänga butiken.

GP har sökt Ur & Penn samt Nilson Group, som äger Din sko för kommentare­r om varför man stänger sina butiker i centrum, men utan framgång.

Marianne Qvick är ordförande för

Cityhandla­rna, en organisati­on för butikshand­larna inom Vallgraven. Hon kan vittna om hur folktomt det varit på shoppingst­råket de senaste månaderna.

– Jag har kollegor som har jobbat helt själva i sina butiker sex dagar i veckan. Så lite har det funnits att göra.

Marianne Qvick tillägger att man sett en återhämtni­ng de senaste veckorna som bådar gott för framtiden men efterlyser mer åtgärder från alla inblandade aktörer.

– Det ska vara en happening att åka in till stan och det måste vara lättillgän­gligt. Jag tror att man gör ett misstag i att till exempel höja parkerings­avgifterna i stan för juli månad. Då är det färre som tar sig in till stan, speciellt av de som vill undvika kollektivt­rafiken i dagsläget, säger hon.

Som GP tidigare berättat har flera butiker och butikskedj­or tvingats stänga under coronakris­en, bland dem som inte klarat sig finns bland annat väskbutike­n Wasséns, Stefanel och Jeansbolag­et i Nordstan. Även större kedjor som MQ , Flash, Joy och Masai har gått i konkurs. MQ har däremot startats upp på nytt. Välkända Göteborgsb­olaget Holmens herr står under rekonstruk­tion.

” Jag har kollegor som har jobbat helt själva i sina butiker sex dagar i veckan. Så lite har det funnits att göra. Marianne Qvick ordförande, Cityhandla­rna

De senaste veckorna har sett en liten återhämtni­ng men totalt har besöksflöd­et minskat med omkring 50 procent i innerstade­n under pandemin. Detta berättar Lena Dalerup, vd för Innerstade­n Göteborg.

– Vi vill verkligen få ut att folk är välkomna in till stadskärna­n igen. Butikerna har anpassat sig och kommer se till att hålla nere antalet besökare i lokalerna samt vara noga med avstånden och handsprit. Riskerar shoppandet på Kungsgatan att dö ut?

– Det klart att det blir färre besök där nu i och med pandemin och att där byggs väldigt mycket men det kommer få sig ett uppsving igen när byggnation­erna är klara, säger Lena Dalerup.

För att få in fler besökare trots alla ombyggnati­oner kommer Innerstade­n Göteborg tillsamman­s med fastighets­ägarna att försöka med andra åtgärder för att skapa en mer trivsam miljö i shoppingom­rådet.

– Vi kommer tillsamman­s med fastighets­ägarna att jobba för att göra stråken, däribland Kungsgatan, och platser mer inbjudande med att bland annat smycka gatan och ställa ut blommor och bänkar för att skapa en trevlig miljö, säger Lena Dalerup.

 ??  ??
 ?? Bilder: Sanna Tedeborg ??
Bilder: Sanna Tedeborg
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden