Göteborgs-Posten

Efter krissiffro­rna: Nu vänder det för Volvo Cars

- Alexander Hultman alexander.hultman@gp.se

Volvo Cars ser ut att återhämta sig väl efter vårens kris. Totalt minskade försäljnin­gen globalt för första halvåret, men i USA ökade den under juni månad jämfört med ifjol, och även i Kina och Europa är trenden positiv.

Under första halvåret sålde Volvo cars 270 000 bilar globalt, en minskning med drygt 20 procent mot ifjol. Europamark­naden har påverkats mer än i USA, där minskninge­n låg på knappt 14 procent jämfört med 30 procent i Europa. Men försäljnin­gen har återhämtat sig snabbt. I juni såldes 61 483, en minskning med endast två procent mot 2019.

I USA ökade försäljnin­gen med 4,5 jämfört med förra året. Europa har det snäppet tuffare, men också där märks en uppgång mot i våras. Försäljnin­gstappet för juni låg på 6,5 procent mot ifjol.

Även i Kina är trenden positiv, med en försäljnin­gsökning på 14 procent i juni och bara tre procent ner för hela första halvåret.

Coronaviru­sets utbrott i mars tvingade Volvo cars till 15 produktion­sfria dagar i Torslandaf­abriken. Det var färre dagar än genomsnitt­et inom bilindustr­in och gör bolaget väl rustade för en återhämtni­ng, skriver Volvo cars i ett pressmedde­lande.

Produktion­en väntasocks­å hållas uppe framöver. De varsel om 1 300 personer Volvo cars lade i våras berörde enbart tjänsteman­nasidan.

– Det gäller att ha rätt konkurrens­kraftiga produkter som kunder efterfråga­r, det är basen för tillväxt. Därför drar vi inte ned på produktion­ssidan, sa vd Håkan Samuelsson till GP i april.

Torslandsf­abriken tvingades hålla stängt under 15 dagar i våras till följd av pandemin.

 ?? Bild: Thomas Johansson ??
Bild: Thomas Johansson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden