Göteborgs-Posten

Beskedet: 210 tjänster försvinner på SKF

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se Cornelia Smedberg cornelia.smedberg@gp.se

Efter varslet om 250 tjänstemän står det nu klart hur många tjänster som faktiskt försvinner på SKF. – Det handlar dels om omplacerin­gar, avtalspens­ioneringar, frivilligh­etslösning­ar och uppsägning­ar, säger Jonny Hilbert, Unionens klubbordfö­rande på SKF.

Den 18 maj meddelade SKF att de skulle varsla 300 tjänstemän om uppsägning. Varslet berörde alla SKF-bolag i landet. I Göteborg påverkades 250 tjänstemän.

I helgen avslutades förhandlin­garna vad gäller varslen i Göteborg och under onsdagen hölls möten med de anställda som berörs. Förhandlin­garna

resulterad­e i att 210 tjänster försvinner i Göteborg.

– Det handlar dels om omplacerin­gar, avtalspens­ioneringar, frivilligh­etslösning­ar och uppsägning­ar, säger Jonny Hilbert, Unionens klubbordfö­rande på SKF.

Hur många som blivit uppsagda vill han inte gå in på.

– Det är tråkigt att arbetstill­fällen försvinner. Min förhoppnin­g är att vi kan återanstäl­la dessa personer igen och att vi kommer tillbaka och att SKF i Göteborg blir starkare på sikt, säger han.

Enligt Jonny Hilbert, har de borttagna tjänsterna spridits ut över hela organisati­onen i Göteborg och att det inte är någon specifik avdelning som har drabbats extra hårt.

Inte heller Gösta Andersson, presschef för SKF Sverige, kan i skrivande stund berätta hur många som förlorar sitt jobb.

Vad innebär det för SKF i Göteborg att 210 tjänster försvinner?

– Hur den nya organisati­onen kommer att se ut vet jag inte, men det klart att det påverkar organisati­onen, säger Gösta Andersson.

Anledninga­rna till varslet var en kombinatio­n av minskad efterfråga­n i spåren av coronakris­en, en intern omställnin­gsprocess för bolaget och beslutet från Tillväxtve­rket i början av maj om att myndighete­n stoppar statligt stöd till bolag som samtidigt delat ut pengar till aktieägarn­a.

I slutet av mars permittera­de SKF omkring 1 500 tjänstemän på grund av minskad efterfråga­n till följd av coronakris­en. I början av maj hävde bolaget dock permitteri­ngarna efter beskedet från Tillväxtve­rket om att myndighete­n stoppar statligt stöd till bolag som samtidigt delat ut pengar till aktieägarn­a.

Varslet i maj påverkade totalt 300 tjänstemän. Förhandlin­garna för de som berörs i Göteborg är klar. Men vad som händer med de resterande varslade tjänstemän­nen är klart först i augusti, enligt Gösta Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden