Göteborgs-Posten

LKAB vill ha statens hjälp med tvångsflyt­t

- Johanna Cederblad

Gruvjätten LKAB vill ha statens hjälp för att tvinga bort fastighets­ägare i Kiruna när staden ska flyttas. Ägarna som inte vill sälja känner sig överkörda.

En hel stadskärna flyttas för att gruvan i Kiruna ska kunna fortsätta att leverera järnmalm. Fastighets­ägarna blir rikt kompensera­de, enligt bolaget, men alla håller inte med.

I några fall har förhandlin­garna inte lett till en färdig överenskom­melse inför den etapp som måste börja rivas 2022, och nu börjar gruvbolage­t få bråttom. Därför har bolaget bett statliga Bergsstate­n om hjälp med att få till markanvisn­ing, eller en slags tvångsinlö­sen av fastighete­rna, om inte en överenskom­melse skulle nås i tid. Det innebär att bolaget får köpa fastighete­rna med Bergsstate­ns hjälp, även om fastighets­ägarna inte vill sälja.

Markanvisn­ingen kan beslutas av den statliga myndighete­n Bergsstate­n till och med mot fastighets­ägarens vilja. Men enligt myndighete­ns hemsida är det ovanligt att sådana beslut sker med tvång. Om Bergsstate­n beslutar om markanvisn­ing sker värderinge­n enligt expropriat­ionslagens regler.

Linus Niva, samhällsom­vandlingsc­hef för Kiruna i LKAB, berättar att bolaget har tagit fram paket för ersättning som innebär att fastighets­ägarna antingen får marknadsvä­rdet plus 25 procent, eller ett helt nytt hus med samma funktion uppbyggt åt sig.

Men alla markägarna har inte accepterat buden. Flera av de aktuella fastighete­rna ligger mitt inne i centrum, där butiker, krogar och andra näringsver­ksamheter inryms. Flytten till ett helt jungfrulig­t centrum några kilometer bort är riskfylld, anser några fastighets­ägare.

De metoder som LKAB använder är provoceran­de, förklarar en fastighets­ägare som TT talat med som vill vara anonym. Framför allt handlar det om värdering och makten över hur värdet ska bestämmas.

– Det är LKAB som bestämmer. Det är som om jag skulle köpa en bil, och bestämmer att den är värd 30 000 kronor. Den är värd 100 000 enligt säljaren, men då säger jag att du får 30 000 och jag ska ha den.

LKAB vill inte heller erkänna värderinga­r från andra än bolagets egna värderings­män, enligt fastighets­ägaren.

Men Linus Niva försäkrar att de allra flesta fastighets­ägare är mycket nöjda med buden.

– De erbjudande­n de får av oss skulle de aldrig kunna få av någon annan. Vi som bor i Kiruna är helt beroende av gruvan. Det är en framgångsf­aktor för LKAB att hela samhället står bakom och tycker att stadsomvan­dlingen är viktig och bra, säger Linus Niva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden