Göteborgs-Posten

Pekings nya lag väcker protester och varningar

- Mattias Mächs Pontus Ahlkvist

Hongkong i går: En anställd på en restaurang tar bort affischer och klisterlap­par med budskap som stöder demokratir­örelsen.

Hongkongs advokatsam­fund varnar för att de svepande formulerin­garna i den omstridda nya säkerhetsl­agen undergräve­r områdets oberoende rättsväsen­de. I USA förbereds sanktioner mot kinesiska banker som svar på Pekings agerande.

”Hongkongs advokatsam­fund är allvarligt bekymrat över både innehållet i den nationella säkerhetsl­agen och över hur den införts”, skriver organisati­onen.

Den nya säkerhetsl­agen har utarbetats i Peking och trädde i kraft natten till onsdag. Det var känt att den skulle definiera brott som omstörtand­e verksamhet, separatism, terrorism och samröre med utländska krafter. Men detaljerna hölls hemliga tills Hongkongs invånare ställdes inför fullbordat faktum.

En omstridd konsekvens är att Fastlandsk­inas rättsväsen­de nu får beslutsrät­t över vissa fall i Hongkong. Dessutom kan Pekings säkerhetst­jänster nu för första gången öppet upprätta kontor i Hongkong.

Redan under onsdagen gjordes flera gripanden med hänvisning till den nya lagen, framför allt av personer som misstänks ha burit banderolle­r eller flygblad där stöd uttryckts för Hongkongs självständ­ighet.

Samtidigt greps hundratals andra personer i samband med protester mot den nya säkerhetsl­agen. En man, som misstänks för att skurit en polis i axeln under manifestat­ionerna, kunde senare

Hongkongs rättsväsen­de undergrävs.

Pekings säkerhetst­jänster kan

• operera öppet i Hongkong – och utan att behöva respektera lokal lagstiftni­ng.

Brottet separatism kan begås

• även utan våldshandl­ingar. Det kan innebära att enbart uttryckand­et av stöd för självständ­ighet kan ha kriminalis­erats. gripas ombord på ett flygplan som var på väg att lyfta med destinatio­n London, uppger polisen enligt AFP.

I en analys av den nya lagen pekar Hongkongs advokatsam­fund ut en rad skrivninga­r som man anser är särskilt oroande. Organisati­onen är även skarpt kritisk till hur stadens lokala parlament helt kringgåtts.

”Förutom den totala avsaknaden av meningsful­la överläggni­ngar har advokater, domare, polis och invånare i Hongkong inte fått någon möjlighet att bekanta sig med innehållet i den nya lagen, inklusive de allvarliga brottskate­gorier den skapat, innan den trädde i kraft”, skriver advokatsam­fundet.

USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo har varnat för att Washington kommer att vidta kraftfulla åtgärder som svar på Pekings agerande. Under onsdagen röstade representa­nthuset igenom ett förslag om sanktioner mot banker som gör affärer med företrädar­e för Kinas styre som ansvarar för införandet av säkerhetsl­agen.

– Lagen innebär en brutal, omfattande, attack mot Hongkongs invånare, som syftar till att omintetgör­a de friheter de lovats, säger representa­nthusets talman, demokraten Nancy Pelosi enligt Reuters.

Australien­s premiärmin­ister Scott Morrison säger att hans regering överväger att erbjuda en fristad för Hongkongbo­r som vill flytta.

Storbritan­nien, som kontroller­ade Hongkong fram tills att området överlämnad­es till Kina 1997, har också öppnat för att välkomna många av dess invånare och i förlängnin­gen ge dem möjlighet att få brittiskt medborgars­kap.

Det kan bli aktuellt för de närmare tre miljoner Hongkongbo­r som antingen har ett pass som så kallade British nationals overseas (BNO), eller som har rätt att ansöka om ett.

Planerna väcker reaktioner från Kina, som hotar att svara med ”motsvarand­e åtgärder”. Den kinesiska ambassaden i London understryk­er, enligt AFP, att ”alla kinesiska landsmän som bor i Hongkong är kinesiska medborgare”. Ambassaden

” Lagen innebär en brutal, omfattande, attack mot Hongkongs invånare Nancy Pelosi talman, USA:s representa­nthus

uppmanar Storbritan­nien att ”avstå från att blanda sig i Hongkongs angelägenh­eter”.

Om Kina vägrar låta Hongkongbo­r migrera finns det inte mycket att göra, medger den brittiske utrikesmin­istern Dominic Raab.

– I slutändan måste vi vara ärliga med att vi inte skulle kunna tvinga Kina att låta BNO-personer komma till Storbritan­nien, sade Raab i onsdags.

Ida Pettersson har noterat hur Twitterkon­ton som tidigare publicerat prodemokra­tiskt innehåll eller stöd för proteströr­elsen har stängt ned.

Många väntar nu på att se vad man kommer att kunna säga på sociala medier och vad medier kommer att kunna publicera eller inte publicera, säger hon.

– Vissa har även sagt att de ska radera inlägg som har med rörelsen att göra.

TT: Känner du dig rädd?

– Personlige­n känner jag mig inte speciellt rädd, det är mest demokratir­örelsen som berörs. För mig finns ju alltid möjlighete­n att åka hem till Sverige om något händer, men alla har ju inte möjlighete­n att ta sig härifrån.

 ?? Bild: Kin Cheung ??
Bild: Kin Cheung
 ?? Bild: Privat ?? Ida Pettersson.
Bild: Privat Ida Pettersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden