Göteborgs-Posten

Anhöriga kompensera­s efter nedskjutni­ngen

- Lars Larsson

Iran kommer att kompensera anhöriga till svenska och andra utländska medborgare som fanns på det plan som Iran sköt ned i januari. Det uppger utrikesmin­ister Ann Linde (S) för TT.

Men det är oklart när det kan vara färdigförh­andlat om summor.

– Det får vi se, det beror på hur pass medgörliga Iran är vad gäller summan. Men vi räknar med att vi inom mycket kort tid ska kunna ha det första konkreta förhandlin­gsmötet, säger Linde.

De fem länder som agerar tillsamman­s mot Iran i frågan är Sverige, Kanada, Ukraina, Storbritan­nien och Afghanista­n. De hade alla medborgare på planet från Ukraine Internatio­nal Airlines som sköts ned av en iransk luftvärnsr­obot kort efter starten från Teheran den 8 januari i år. På planet, med totalt 176 personer ombord, fanns 17 personer med svenskt medborgars­kap eller uppehållst­illstånd i Sverige.

Länderna har nu skrivit på ett avtal, som Iran enligt Ann Linde är införstått med, om att gå fram gemensamt om pengar till anhöriga. Men kan Linde och hennes ministerko­llegor verkligen vara säkra på att Iran kommer att betala?

– Det finns ingen tvekan om det, säger Linde och tillägger att det bland annat följer av att Iran tagit på sig ansvaret.

Hon uppger att hon och var och en

Nedskjutni­ngen av det ukrainska planet den 8 januari, med flera svenska medborgare ombord, krävde 176 människors liv.

av hennes kollegor har haft enskilda samtal med Irans utrikesmin­ister Mohammad Javad Zarif om saken.

Moderatern­as utrikespol­itiske talesperso­n, Hans Wallmark, framhåller vikten av att regeringen ser till att det blir full kompensati­on för de anhöriga och att det hela sköts respektful­lt och rättssäker­t. Sverige får inte vela.

– Iran är inte vilken regim som helst, säger Wallmark och hänvisar till att landet till en början förnekade allt ansvar för nedskjutni­ngen och att landet har krånglat vad gäller att erkänna personers medborgars­kap i andra länder.

I veckan meddelade en iransk militäråkl­agare att det var den mänskliga faktorn som gjorde att militären sköt ner planet. Det uppgavs

vara ett handhavand­efel.

Iran har tidigare bara velat förhandla med offrens familjer eller med vart och ett av länderna. Inte heller nu är det klart vilka nivåer det kan handla om. Ann Linde säger att de fem länderna kommer att stödja sig på vad internatio­nella konvention­er listar. Hon kan dock inte ange några belopp.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppgav i februari att Iran skulle ha erbjudit en ersättning till de anhöriga till offren på 80 000 dollar, då motsvarand­e omkring 770 000 kronor, till varje drabbad familj. Det ansåg Ukraina var för lite pengar, enligt Reuters.

 ?? Arkivbild: Ebrahim Noroozi ??
Arkivbild: Ebrahim Noroozi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden