Göteborgs-Posten

Öbornas kamp mot viruset – en skör framgångss­aga

- Mia Holmberg Karlsson

en kvinna får hjälp med sitt munskydd i Pétionvill­e nära Haitis huvudstad Port-au-Prince.

Karibiens snabba och samstämmig­a respons i kampen mot coronaviru­set beskrivs som en framgångss­aga. Flera av regionens önationer har inte rapportera­t några nya fall på flera veckor – men minskad turism och sommarens orkansäson­g gör läget sårbart.

Å ena sidan vita stränder och vajande palmblad. Å andra sidan hög arbetslösh­et, skör ekonomi och omfattande narkotikar­elaterad brottsligh­et.

– Vi pratar om länder som alla har gjort ett bra jobb med demokrati, fri utbildning och bra sjukvård. Samtidigt var 15 procent av Karibiens befolkning utan jobb innan pandemin och nu gränsar den siffran till 30, säger Magdy Martínez-Solimán, Karibienan­svarig för FN:s utveckling­sprogram UNDP, till TT på ett webbsänt seminarium.

Det hårt virusdrabb­ade Latinameri­ka beskrivs som pandemins nya centrum. Men norr om den sydamerika­nska kontinente­n har de karibiska öarna lyckats platta ut covid-19-kurvan, mycket tack vare det som beskrivs som en samstämd regional strategi.

När de första fallen konstatera­des i början av mars togs ett gemensamt beslut om att stänga gränser och införa olika former av karantän. Så gott som samtliga Karibiens länder har på så sätt lyckats hålla nere smittsprid­ningen till ett minimum jämfört med närregione­n.

Men de stängda gränserna och tomma strandbare­rna har ett högt pris.

– Tyvärr kan jag inte bjuda in till semester. Här finns ingen turism och ingen calypso eller reggaemusi­k hörs annat än på radio, säger Martínez-Solimán från sitt hem på Barbados.

– Regionens beroende av turism gör att pandemin resulterat i omfattande ekonomisk afrikanska slavar.

Öarna ”upptäcktes” 1492 • av Christofer Columbus som trodde sig ha kommit till Indien när han seglade västerut över Atlanten. Namnet Västindien användes därefter för den karibiska övärlden. förödelse. Barnfattig­domen stiger och människor har inga besparinga­r. Tänk dig att du varje månad går jämnt upp, men sedan blir mormor sjuk och behöver en dyr behandling samtidigt som din mans företag går i konkurs.

De senaste veckorna har flera av önationern­a lättat på sina gränsrestr­iktioner, däribland Puerto Rico, Jamaica och Bahamas. Men oron för en ny virusvåg är stor, inte minst sedan 39 amerikansk­a turister testat positivt för viruset vid ankomst till Antigua och Barbuda.

Samtidigt tornar ett nytt, mörkt orosmoln upp sig på den karibiska himlen: den orkansäson­g som med varierande styrka årligen drabbar regionen mellan juni och november.

I maj förutspådd­e den amerikansk­a väder- och forsknings­myndighete­n NOAA att årets säsong kommer att vara ”över det normala” med tre till sex allvarliga orkaner.

” Flera nationer har lättat på sina restriktio­ner, däribland Puerto Rico, Jamaica och Bahamas. Men oron för en ny virusvåg är stor.

En orkan mitt i en brinnande pandemi är ett mardrömssc­enario, säger Magdy Martínez-Solimán.

– Vi har inte råd med både covid-19 och en rejäl orkan. Karibien har gjort ett utmärkt jobb med vårdinsats­er under pandemin, men orkansäson­gen kan komma att förvärra läget drastiskt.

Trots den sköra situatione­n säger sig Martínez-Solimán vara hoppfull.

– Snart kommer calypsomus­iken att spela och barn kommer att spela cricket på de bästa stränderna i världen igen.

 ?? Bild: Dieu Nalio Chery ??
Bild: Dieu Nalio Chery

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden