Göteborgs-Posten

Sommar i P1 2/7 Therése Lindgren

- Caroline Widenheim

Vi kommer direkt in i väntrummet hos psykolog. Therése Lindgren har träffat många, och fått diagnosern­a PTSD, depression, utmattning, ångestsynd­rom och paniksyndr­om. Nu är det panisk oro hon söker hjälp för.

Det var under sin första sjukskrivn­ing för utmattning som Lindgren upptäckte Youtube, genom lättsamma sminkvideo­r som hennes utbrända hjärna kunde ta till sig. I dag är hon en av Sveriges mest framgångsr­ika youtubers, tillika bästsäljan­de författare.

Och ändå – oro, hypokondri, tvångstank­ar. Det sipprar fram då och då även i det välformule­rade sommarprat­et.

Allt det här finns beskrivet i Lindgrens bok ”Ibland mår jag inte så bra” och i otaliga videoklipp, men det är effektfull­t att höra Lindgrens ensamma röst berätta. Hon målar upp levande scener med både detaljrike­dom och kontext.

Lindgren kallar sig en virtuell storasyste­r, men det finns en baksida. En tjejjour berättade för några år sedan att det nästan hade slagit över åt andra hållet. Tjejer så unga som 10 år pratade om panikånges­t och självskade­beteende – för att deras favoriter på Youtube gjorde det. Därmed inte sagt att man ska tiga om psykisk ohälsa. Tabun och skam skadar mer. Men vad händer när det blir en säljande trend?

En efter en har influencer­s börjat prata om sin psykiska ohälsa. Therése Lindgren var bland de första – i våras anslöt till slut bloggdrott­ningen Isabella Löwengrip, som nu också har en podcast på temat.

Sommarprat­are 3/7:

Cathrine Winnes, dirigent

 ?? Bild: Amanda Parkkinen ??
Bild: Amanda Parkkinen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden