Göteborgs-Posten

Över 200 anmälninga­r mot GES show

- Carl Petersson Moberg carl.moberg@gp.se

Showen ”GES –Stanna världen en stund” som skulle spelas på The theatre i Göteborg sköts upp ett år och flyttades till Scandinavi­um. Nu har över tvåhundra anmälninga­r kommit in till Allmänna reklamatio­nsnämnden (ARN).

Stefan Lundgren är sextiofyra år och bor i Kärra. Under våren skulle han ha gått på The theatre i Gothia towers och sett popgruppen GES. Trion bestående av Anders Glenmark, Thomas ”Orup” Eriksson och Niklas Strömstedt skulle ha gjort sexton föreställn­ingar i Göteborg.

Men på grund av coronapand­emin och myndighete­rnas restriktio­ner fick allt skjutas upp. I mars meddelade arrangörer­na Krall entertainm­ent och 2Entertain att showen i stället skulle hållas under våren 2021 och då i Scandinavi­um.

För Stefan Lundgren innebar det att han skulle få biljetter till en konsertdag precis när han fyllde sextiofem.

– Så jag sade det att jag har en jämn födelsedag då. Då hade vi inte tänkt att vara hemma, utan vi har barn och barnbarn vi vill fira med.

Stefan Lundgren ville inte acceptera de nya biljettern­a till Scandinavi­um. Han fick också besked om att han skulle få pengar tillbaka för mat och dryck, något han inte heller ville ta emot.

– Jag vill inte gå med på det, för då blir det nästan som en deal. Det är ju helheten man har köpt. Det är den man vill uppleva, säger han.

Stefan Lundgren anmälde ärendet till ARN och han är inte ensam. Hittills har över tvåhundra anmälninga­r kommit in till nämnden om GES-showen på The theatre.

När GP i måndags pratade med Patrik Krall, grundare till Krall entertainm­ent, sade han att det var ytterst få som var emot uppskjutni­ngen och flytten, knappt en procent.

Därtill sade han att de som drev ärendet vidare mest gjorde det som en principsak. Att det nog inte rörde sig om fattiga pensionäre­r. Det uttalandet vänder sig Stefan Lundgren mot.

– Det har la han ingen aning om hur vi har det?

Patrik Krall håller med om att det var onödigt sagt.

– Jag ska inte uttala mig om folks ekonomi och deras situation. Det är inte min sak. Men min uppfattnin­g var att de jag möter i mejl och samtal är folk som nog driver det här mer som principsak.

Nu har över två hundra anmälninga­r kommit in till ARN om showen på The theatre. Vad tänker du om det?

– Det är klart att i grund och botten är det väldigt tråkigt att vi har kundrelati­oner som inte är bra. Det man kämpar och sliter för är en glad och nöjd publik. Det är hela belöningen.

– Ta Danny Saucedos show i höstas. Vi gjorde kanske 27 föreställn­ingar. Jag var där på 20 i egenskap av producent. Inte för att jag gjorde någon nytta, utan för att jag njöt att av se publikreak­tionen. Att behöva hamna i den här typen av situation med ARN-anmälninga­r är fruktansvä­rt tråkigt.

ARN har ju rekommende­rat att ni ska betala tillbaka hela beloppet till kunderna, men i måndags var du inte säker på att ni skulle följa det. Har ni beslutat er nu?

– Nej. Vi har inte kommit närmare i det. Det blir snarare i augusti. De vi pratar med – Visita, jurister, branschen, politiker – de går på semester nu. Därför tar det lite längre tid.

Sedan i måndags har vi på GP fått flera mejl och samtal från läsare om detta. Något som flera undrar är – att om det nu rör sig om så få personer

GES – Thomas ”Orup” Eriksson, Anders Glenmark och Niklas Strömstedt under ett nummer på Allsång på Skansen. som är missnöjda, varför betalar ni dem inte bara?

– Vi har svårt att göra avsteg. Jag kan hålla med om att det hade varit enkelt. Men helt plötsligt behandlar man människor olika. Och situatione­n kan se helt annorlunda ut i oktober eller november. Det kan det visa sig att det inte är en procent längre, utan tio, trettio eller sextio.

– Det man hoppas på är en förståelse från kunderna, inte bara för GES utan hela branschen. Den är extremt hårt utsatt just nu. Vi behöver hjälp från staten och myndighete­rna, men också från kunder för att hålla ut, så alla överlever det här, säger Patrik Krall.

 ?? Arkivbild: Erik Simander ??
Arkivbild: Erik Simander
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden