Göteborgs-Posten

Forskare: Kultur viktigt i en pandemi

- Sally Henriksson

Under den pågående coronapand­emin är våra möjlighete­r att delta i kultur- och fritidsakt­iviteter begränsade. Men hur påverkar det vårt psykiska välbefinna­nde? Det vill en forskargru­pp vid Karolinska institutet försöka få svar på.

– Vi vet att kultur kan ha betydelse för människors livskvalit­et och hälsa, och pandemin har redan lett till enorma konsekvens­er för kultursekt­orn. Därför var det angeläget för oss att så fort som möjligt få i gång en datainsaml­ing kring hur kulturkons­umtionen har förändrats, och vilka effekter det har, säger professor Fredrik Ullén, en av initiativt­agarna till studien, som görs av en forskargru­pp på Centrum för kultur, kognition och hälsa vid Karolinska institutet.

Han beskriver enkätstudi­en

”Jag tror att effekterna vi talar om även beror på personligh­et eller kulturella intressen”, tror Fredrik Ullén, professor vid Karolinska institutet.

som ett första steg där förhoppnin­gen är att intressant­a samband ska kunna följas upp med fler studier. Enkäten besvaras online och sprids framför allt genom sociala medier. Den har också översatts till flera språk, bland annat engelska, franska, tyska och holländska.

– Sverige har ju en liberal

policy medan andra länder varit betydligt mer restriktiv­a och genomfört ”lockdowns”. Det vore spännande om vi får in tillräckli­gt med data för att kunna jämföra och se om vi hittar någon trend, säger Fredrik Ullén.

Studien startades i maj och enkäten kommer att vara öppen över sommaren. Än är det för tidigt att avläsa data men en hypotes som Fredrik Ullén och hans kollegor har är att de begränsade möjlighete­rna att ta del av kultur av olika slag upplevs som en förlust – men att människor också hittar nya sätt att ta del av kultur, exempelvis digitalt eller utomhus.

Kultur kan fungera som underhålln­ing och intellektu­ell stimulans, men också som distraktio­n och för att reglera känslor och stämningar, därför kan kulturella aktivitete­r vara särskilt viktiga i svåra situatione­r, som en pandemi, tror Fredrik Ullén.

– Musik och andra former av kultur kan vara ett sätt att avleda uppmärksam­heten. Och jag tror också att kulturellt engagemang kan vara viktigt för att skapa sammanhåll­ning mellan människor och minska känslor av isolering.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden