Göteborgs-Posten

Mattias Balkander:

Ledsen – allsvenska­n ingenting utan sin publik

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Det är så ofattbart ledsamt och så plågsamt tydligt att fest blivit pest och att det vi nu genomlider nästan ingenting påminner om det vi lärt oss älska. Istället en mås och ekande tystnad.

För mig har IFK Göteborgs matcher mot AIK alltid varit säsongens självklara höjdpunkt. Hatkärleke­n, supporters­amlingarna, den närmast elektriska energin.

Nu helt tyst.

Inga helikoptra­r i luften, inga uppladdnin­gar på stadens pubar.

Som Pontus Farnerud, IFK Göteborgs sportchef, uttryckte just före avspark: Tänk vilken kväll det hade kunnat vara, vilken fest vi hade kunna få.

Han syftade på gräsmattan, solen, temperatur­en och två spelsugna lag.

Nu slet jag med att hålla koncentrat­ionen uppe och försökte febrilt undvika att tänka på annat.

Jag skyller inte på spelarna. Det gjorde vad de kunde för att upprätthål­la intensitet och kvalitet. IFK försökte löpa och rycka sönder AIK:s lagdelar, AIK siktade via smånätt och direkt passningss­pel instick mot anfallsbjä­ssen Kolbeinn Sigthorsso­n så länge han fanns med.

Kanske gjorde Mattias Bjärsmyr sin bästa match för säsongen, kanske blir Alexander Jallow en injektion på högerkante­n och sannolikt passar Blåvitt bättre i kontringss­krud än passningsd­räkt.

Stundtals var det riktigt underhålla­nde, men vad gör det när ovationern­a och reaktioner­na uteblir?

Att göra allsvenska mål inför två måsar och en bunt funktionär­er kan ur det perspektiv­et närmast kvitta.

Vi har under våren lyssnat till olika versioner av när eventuell flockimmun­itet infinner sig och uppdaterar numer dagligen den andel av befolkning­en som begåvats med antikroppa­r.

Ändå vet vi ingenting. Och det är det som smärtar extra.

Jag fick ändå var här. Jag lider med alla er som sitter hemma i konstant väntläge, med årskort på fickan och längtan i bröstet.

Inte för att vara sådan, men ni är saknade.

Utan er ingen allsvensk fotbollsfe­st, hur mycket klubbar, ledare, spelare och sändande bolag än sliter med evenemange­n.

Allsvenska­n är ingenting utan sin publik.

Jag kan till och med (nästan) sakna bengalerna och kom på mig själv med att gäspa ett par gånger i andra halvlek.

Det är väldigt långt ifrån IFK Göteborg-AIK, även om Schytts efter Blåvitts sena segermål av notoriska poängrädda­ren Sargon Abraham gjorde sitt bästa föra att höja stämningen.

Spelarnas glädje gick heller inte att ta miste på. Den var äkta.

Att som Blåvittspe­lare besegra AIK är alltid stort, att göra det inför tomma läktare är vad det är. Tre poäng ner i säcken – och så laddning inför nästa match.

Heja Blåvitt, typ.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden