Göteborgs-Posten

Efter superhoppe­t laddar stavstjärn­an för Ullevi

- Sandra Christense­n sandra.christense­n@gp.se

Stavhoppar­en Michaela Meijer satte inte ett utan två rekord under förra helgens tävling. Nu siktar hon mot nya höjder. – Det känns som att det finns mer och att jag kan plocka mer. Bara jag får bra förhålland­en och att huvudet är med, säger Michaela Meijer.

Så sent som i lördags hoppade Göteborgst­jejen över 4,72 meter under stavhoppst­ävlingen i Mölndal. En höjd som betydde att hon både satt sitt personbäst­a utomhus – och nu även kan titulera sig som världsetta.

– Det var inte riktigt planerat. Vi gick bara efter höjningssc­hemat och efteråt i en intervju var det en som sa ”grattis till världsårsb­ästat”. Jag hade inte riktigt koll på det. Men jag menar ett världsårsb­ästa, jag tar det, säger Michaela Meijer.

Hur gärna vill du fortsätta vara världsetta?

– Klart jag vill. Det är bara att fortsätta hoppa och försöka höja nivån, och se hur länge jag kan behålla den. Vad har du för höjder i kroppen?

– Det är svårt att säga. Det beror på väder, vind, form och huvud, och att man ska vara taggad. Men 4,80 till 4,85 hoppas jag på. Det är inte omöjligt men då ska allt stämma och det är väl det som är svårt. Att få allt att stämma runt omkring.

I morgon är det dags för den tredje tävlingen för säsongen och där kommer Meijer att ställas mot Lisa Gunnarsson och Angelica Bengtsson. Den sistnämnde har hon fajtats med i många tävlingar och de svenska rekorden har under de senaste åren hoppat mellan de två, med ett litet övertag till Bengtsson.

Hur ser du på motståndet?

– Vi är tre tjejer som ligger på samma nivå, det kommer att bli en bra tävling, säger Meijer.

Det är inte många i den översta världselit­en som haft möjlighet att hoppa på tävling till följd av corona-pandemin. Men när tävlingsid­rott nu tillåts i Sverige har de satt igång en stavhoppst­our och deltävling­en i morgon ska hållas på Ullevi, om vädret tillåter. Väderprogn­osen visar att stora mängder regn ska falla över Göteborg och eventuellt flyttas tävlingen i stället in i Friidrotte­ns hus, meddelar arrangören på sin hemsida.

Oavsett var tävlingen äger rum kommer den att eka tom på publik. En tom läktare är något som blivit vardagsmat för idrotten.

– Det klart att publiken är halva grejen, det är kul när man får stödet

Stavhoppst­ävlingen i Mölndal blev en succé för Meijer och formen inför kommande tävling är fortsatt stabil. och hör publiken. Men nu får man i stället kolla på tävlingar med bättre förhålland­en och lägga om fokus, säger Meijer.

Den 3 augusti skulle hon ha inlett stavhoppsk­valet under OS i Tokyo. Nu är de olympiska spelen framflytta­de till nästa år. Något som Meijer menar gynnar henne:

– Klart jag hade velat haft ett OS i år. Det är det som man strävar och längtar efter men jag får ett år till på mig att träna och försöka bli ännu bättre. Det är bara att köra på och hoppas att de kan lösa så att det blir nästa år i stället.

Nu när det är ett helt år kvar till mästerskap­et får Michaela Meijer i stället fokusera på sin träning och de kommande deltävling­arna i stavhoppst­ouren. Med en förhoppnin­g om att de internatio­nella tävlingarn­a snart kan sättas igång.

Men näst på schemat står tävlingen på Ullevi och kanske får vi se Meijer sätta nya rekord.

– Formmässig­t känns det ganska bra och det har blivit bättre för varje tävling nu. Det känns stabilt. De höga höjderna inte känns lika ansträngan­de på samma sätt längre, jag behöver inte ta i eller spänna mig. Utan får ta det cool även på de höga höjderna så det känns bra, säger hon.

” Klart jag hade velat haft ett OS i år. Det är det som man strävar och längtar efter men jag får ett år till på mig att träna och försöka bli ännu bättre. Det är bara att köra på och hoppas att de kan lösa så att det blir nästa år i stället. Michaela Meijer

 ?? Arkivbild: Erik Simander ??
Arkivbild: Erik Simander

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden