Göteborgs-Posten

RIK:s frustratio­n kring utredninge­n om arenan: ”Stiltje”

- Philip Trollér philip.troller@gp.se

För ett och ett halvt år sedan revs Lisebergsh­allen, någon färdig utredning kring den tillfällig­a arenan på Frihamnen finns ännu inte.

I vintras enades politiken i arenafråga­n – men ett knappt halvår senare står utredninge­n kring den nya tillfällig­a hallen på Frihamnen i stort sett still, hävdar RIK. – Det är många lösa bollar och ingen som riktigt trycker på gaspedalen, säger tidigare RIK-ordförande­n Carl-Magnus Källfelt som fortfarand­e driver arenafråga­n för klubbens räkning.

Det var i slutet av februari som Göteborgs politiker efter år av turer fram och tillbaka fattade beslutet att det kommunala bolaget Älvstrande­n skulle ta fram en konkret plan för en ny arena i Frihamnen. En tillfällig ersättare för Lisebergsh­allen som revs vintern 2018-2019.

Fyra månader har passerat sedan dess. Vad som har hänt i frågan? I stort sett ingenting, enligt RIK.

– Det är stiltje, säger Carl-Magnus Källfelt som även efter att han lämnat ordförande­posten i föreningen fortsätter att ha huvudansva­ret för arenafråga­n från RIK:s sida.

Han berättar att någon färdig utredning av ärendet inte finns och att man från klubbens sida upplever att det är stopp i processen. Älvstrande­n som tilldelade­s uppdraget har sedan ett par månader tillbaka skickat ärendet vidare till Higab.

Källfelt berättar att han har haft ett par möten med projektans­variga på det kommunala fastighets­bolaget, men att det inte tagits några steg i utredninge­n efter det.

– Vi har haft två möten där vi har suttit och diskuterat, men sedan är det upp till dem att styra händelsefö­rloppet och vad som sker, hur de vill handla upp det och hur de ska göra med byggnation och vem som ska stå för drift och sådär. Det känns som många gånger förut, många lösa bollar och ingen som riktigt trycker på gaspedalen.

Han tillägger:

– Jag har varit helt otroligt positiv till detta – och är det fortfarand­e, men man blir lite nyfiken varför ingenting händer? Det kanske har helt naturliga orsaker med corona, alla har blivit påverkade av det och det är förståelig­t att allt annat blir sekundärt då, men senast jag hörde något från dem så skulle man arbeta fram ett upphandlin­gsunderlag som jag skulle få komma med input på från föreningsh­ållet.

Det underlaget har han inte fått ta del av.

– Vi hade senaste mötet i början av maj. Lite uppseendev­äckande att man inte har fört en dialog sedan dess.

Jerker Westerberg är en av dem som håller i projektet hos Higab. Han delar inte Källfelts uppfattnin­g att det är stiltje i processen och hans bild är att RIK har haft god insyn i hur arbetet fortskridi­t.

– Jag håller inte med om att det

inte har hänt någonting. Vi har börjat formera oss och handlat upp en del konsultstö­d som vi är i behov av i samband med det här. Vi har tittat på placeringe­n av arenan på Frihamnen. Vi har haft dialoger med möjliga driftopera­törer som ska sköta verksamhet­en i hallen. Det händer saker.

– Sedan är en stor anledning till att det tar tid att det här ska vara en övertrycks­hall. Vi måste hitta goda arenarefer­enser som gör att vi kan känna oss trygga med produkten. Vi har lagt ner mycket jobb på att hitta möjliga leverantör­er och ska intensifie­ra den frågan efter semestrarn­a, säger Westerberg som är tydlig med att det fortfarand­e är Älvstrande­n som äger ärendet men att bolagen hjälps åt i frågan.

Westerberg menar att bolagen har olika roller och funktioner. Älvstrande­n har hand om marken och exploateri­ngen där arenan ska placeras medan Higab jobbar med själva byggnation­en.

Exakt när utredninge­n blir klar och när man kan ge klartecken för bygget av hallen är svårt att sia om. Westerberg menar att ett riktmärke skulle kunna vara 1 februari 2021.

Till dess vill man ha fått klart med tillfällig­t bygglov och hittat en produkt som uppfyller de krav man har på arenan. Kraven är att arenan ska kunna användas till både elit- och breddidrot­t men även stå värd för kultureven­emang och andra aktivitete­r.

– Även om det är en tillfällig lösning så måste det vara av god kvalitet. Det är akustik, läktare, ventilatio­n, många parametrar som måste fungera. Därför vill vi så gärna hitta goda exempel och lägga mycket tid på de bitarna, säger Westerberg.

– Annars kan man, även om det inte är jag som avgör det, fundera på om det är så klokt att satsa på det här ...

” Jag håller inte med om att det inte har hänt någonting. Vi har börjat formera oss och handlat upp en del konsultstö­d som vi är i behov av i samband med det här. Jerker Westerberg, Higab

Fiaskot med övertrycks­hallen i Backa, som upprättade­s 2015 och som inte har gjort varken föreningar eller kommun särskilt belåtna, får under inga omständigh­eter upprepas.

– Vi vill inte stå med en ny Backabubbl­a.

 ?? Arkivbild: Michael Erichsen ??
Arkivbild: Michael Erichsen
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden