Göteborgs-Posten

Hanna Falk välkomnar en avskalad säsong

- Pelle Strandman

Sprintåkar­en Hanna Falk tycker inte att det går att prestera på topp på alla tävlingar under en normal världscups­äsong.

Färre tävlingsor­ter och mindre resande. Det kan mycket väl bli verklighet när skidsäsong­en kommer i gång i vinter. – Det vore spännande att testa, säger sprintåkar­en Hanna Falk.

Hur det blir med den kommande säsongen är det ännu ingen som kan ge svar på.

Enligt Niklas Jonsson, som sitter i Fis längdkommi­tté, finns det alltjämt förhoppnin­gar i det internatio­nella skidförbun­det att genomföra världscupe­n som planerat. Men på grund av rådande pandemiläg­e är det troligt att det i stället blir tal om ett coronaanpa­ssat upplägg

– en så kallad ”plan B” med tävlingar i ett begränsat antal områden för att minska mängden resande.

– Min förhoppnin­g är att det blir en världscup men man får vara beredd på att det inte kommer se ut som det gjort tidigare, säger Jonsson.

Men att banta ner det vanliga världscupf­ormatet behöver inte bara vara negativt.

En som inte skulle ha något emot en ”plan B”-säsong är den svenska landslagså­karen Hanna Falk – som förutom klimat- och smittskydd­saspekten pekar ut andra fördelar med färre tävlingar.

– Vi har haft väldigt mycket resor och väldigt mycket tävlingar i längdskidå­kningen.

Sen kanske inte jag är den som åker alla tävlingar ändå, men har man ambitioner att vinna totala världscupe­n och åka allt så är det ju väldigt, väldigt slitsamt. Skulle jag gjort så hade jag inte kunnat prestera så bra, utan det hade blivit lite mellanmjöl­k av allting. Får man lite luft emellan och kör på samma ställe så kanske man kan tävla lite mer, säger Falk.

Efter förra höstens ryggoperat­ion gjorde 30-åringen comeback i början av mars innan coronaviru­set avslutade världscupe­n i förtid.

– Jag har haft en del ryggproble­matik, det blir mycket sitta i bussar och flyg. Det har varit slitsamt genom åren, även om jag älskar att resa runt och tävla.

Hade det varit skönt med färre tävlingar och fler lopp per tävlingsti­llfälle generellt?

– Jag har inte reflektera­t jättemycke­t över det, men om det är det som krävs för att vi ska tävla nu så är jag med på det. Det gäller också att tänka strategisk­t, var man lägger tävlingarn­a. Det är inte bara vi som ska ta oss dit utan hela teamet med alla fordon, våra skidor och allting. Det är en ganska stor apparat som åker runt och det går säkert att lägga upp på ett ännu bättre sätt om man ska tänka hållbarhet, både för människan och för miljön.

Falk får medhåll av sprintkoll­egan i landslaget Maja Dahlqvist.

– Det ligger lite i det, absolut. Det är det som är häftigt med VM och OS, det är då man vill vara som bäst och det blir extra coolt att lyckas där. En världscupt­ävling blir lite som en i mängden. Med färre tävlingar blir det hårdare krav just där och då, säger Dahlqvist.

 ?? Arkivbild: Ulf Palm ??
Arkivbild: Ulf Palm

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden