Göteborgs-Posten

Västtrafik: Vi förstår om inte alla kan gå

Ska lösningen på trängseln vara att promenera mera?

-

Tack för dina synpunkter. Det egna ansvaret är viktigt då vi alla måste hjälpas åt och anpassa oss efter den ovanliga situation vi befinner oss i just nu. Om vi tillsamman­s minskar de onödiga resorna, till exempel genom att avstå kortare resor i centrala Göteborg, kommer det göra skillnad för trängseln. Vi uppmanar därför de som har möjlighet att gå i stället för att ta spårvagn eller buss i centrala Göteborg. Vi har full förståelse för att alla inte har den möjlighete­n av olika skäl, geografisk­a såväl som fysiska. Men om de som har möjlighet att gå gör det, så skapar vi luft i systemet – plats för fler och framförall­t plats för de som behöver resa.

Kollektivt­rafiken är en viktig samhällsfu­nktion och vår målsättnin­g har sedan i våras varit att hålla i gång trafiken som vanligt för de som behöver resa med oss.

Mellan den 26 mars till den 27 april körde vi med glesare turer i spårvagnst­rafiken under rusningsti­d på vardagar till följd av den personalbr­ist av spårvagnsf­örare som då rådde. Men vi har löpande arbetat med att följa trafikläge­t och förstärka med extrainsat­ta avgångar utifrån de resurser vi har, däribland de insatser du nämner.

Vi har, som du skriver, satt in en tillfällig direktbuss­linje mellan Kortedala och centrala Göteborg och informerat om denna genom skyltning, informatio­n på hållplatse­rnas digitala skärmar samt genom att ha värdar på plats. Sedan några veckor tillbaka är linjen också sökbar i vår reseplaner­are.

Vi kommer fortsätta att köra så mycket trafik som möjligt under sommaren och ha våra värdar på plats ute i trafiken. En utmaning i Göteborg är dock att vi inte kan köra så mycket mer trafik inne i Göteborg då infrastruk­turen inte tillåter det. Vi är medvetna om att resandet på sträckan mellan Bergsjön/Kortedala och centrala Göteborg är stort, särskilt under rusningstr­afiken på morgonen. Under åren har trafiken utökats i etapper för att möta resandet men det är nu svårt att köra med tätare trafik än vad vi redan gör i dagsläget. Ett sätt att öka upp kapacitete­n är att köra med längre fordon, någonting vi arbetar för att kunna genomföra på sikt. Västtrafik Alice Roman Dadisho

 ?? Arkivbild: Robin Aron ?? Vi är medvetna om att resandet på sträckan mellan Bergsjön/ Kortedala och centrala Göteborg är stort, särskilt under rusningstr­afik på morgonen, skriver Västtrafik.
Arkivbild: Robin Aron Vi är medvetna om att resandet på sträckan mellan Bergsjön/ Kortedala och centrala Göteborg är stort, särskilt under rusningstr­afik på morgonen, skriver Västtrafik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden