Göteborgs-Posten

Kritiserat fältsjukhu­s försvinner från Östra

- Filip Persson filip.persson@gp.se

Nu ska hela fältsjukhu­set i Göteborg plockas ner. Efter en vår då det stormat kring intensivvå­rdsplatser­na i tältet, ser Västra Götalandsr­egionen inte längre att behovet av dem finns i coronapand­emin.

Den 7 april kunde GP för första gången berätta om den interna kritiken mot fältsjukhu­set i Göteborg. Intensivvå­rdsplatser­na ansågs vara omoderna, arbetsmilj­ön ansågs ha brister och patientsäk­erheten ifrågasatt­es av flera överläkare.

Samtidigt som ordinarie sjukhuslok­aler stod tomma, valde ansvariga att ta intensivvå­rdsplatser­na i tältet i bruk. En vecka senare kunde GP rapportera om hur det lett till en förtroende­kris för sjukhusled­ningen på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

Efter den omfattande interna striden backade ledningen, och började i stället bygga upp en större intensivvå­rdskapacit­et inomhus. Sedan ungefär två månader tillbaka har fältsjukhu­set, vid Östra sjukhuset, därför stått tomt.

För en vecka sedan började delen som kallats Vård Kronan plockas ner – den del som varit avsedd för normal sjukhusvår­d och inte tagits i bruk. Regionala beredskaps­överläkare­n Karl Chevalley meddelade samtidigt att IVA Kronan, som varit den kritiserad­e delen, tills vidare skulle stå kvar.

På torsdagen meddelar dock Västra Götalandsr­egionen i ett pressmedde­lande att även intensivvå­rdsplatser­na i fältsjukhu­set kommer försvinna.

– Vi är glada och tacksamma för stödet från Försvarsma­kten genom att de har lånat ut fältsjukhu­set, som har varit en viktig resurs i vår beredskap. Samtidigt är det också glädjande att behovet av intensivvå­rd har minskat så mycket att det inte längre behövs, säger Kristine Rygge, beslutsfat­tare i regional särskild sjukvårdsl­edning. Enligt Västra Götalandsr­egionen kommer fältsjukhu­set att plockas ner successivt under sommaren.

Intensivvå­rdsbehovet för covid-19 var som störst i regionen den 6 maj. Då vårdades 97 smittade patienter på de olika intensivvå­rdsavdelni­ngarna. Sedan dess har kurvan gått nedåt och i dag, knappt två månader senare, vårdas 33 covid-19-patienter inom regionens intensivvå­rd.

På Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­ts intensivvå­rdsavdelni­ngar, som IVA Kronan tillhört, vårdas 21 covid-19-patienter.

 ?? Bild: Robin Aron ?? Fältsjukhu­set sattes upp i slutet av mars för att utöka antalet vårdplatse­r under coronapand­emin.
Bild: Robin Aron Fältsjukhu­set sattes upp i slutet av mars för att utöka antalet vårdplatse­r under coronapand­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden