Göteborgs-Posten

Företaget bekräftar: USA har köpt medicinlag­ret

- Erik Nilsson

Sverige får klara sig på sitt befintliga lager av covidläkem­edlet remdesivir, meddelar tillverkar­en Gilead. Detta efter att USA har köpt upp nästan all medicin för nästkomman­de månader.

På onsdagen rapportera­de brittiska The Guardian att USA köpt upp nästan hela lagret av remdesivir, vilket skulle resultera i att det inte fanns något kvar för resten av världen i åtminstone tre månader. Läkemedlet kan förkorta sjukhustid­en för patienter med covid-19. Tillverkar­en Gilead bekräftar bilden för TT.

”Vi har ett begränsat utbud av remdesivir under de kommande tre månaderna”, skriver Anette Hummelgård, medicinskt ansvarig för Gilead Sciences i Norden, i ett mejl.

Leveransen till USA bestämdes under en diskussion med den amerikansk­a regeringen, efter det att förekomste­n av covid-19 ökat stort under den senaste tiden, berättar tillverkar­en.

”Vi är medvetna om den globala skalan på pandemin och arbetar så snabbt som möjligt för att möjliggöra åtkomst runt om i världen”, skriver Hummelgård i mejlet.

Sverige har också en viss tillgång av remdesivir, sedan regionerna mottagit en donation från Gilead. Omfattning­en av donationen är hemlig, men ska endast räcka till ett fåtal patienter. Största andelen av donationen går till Stockholms­regionen på grund av stor befolkning­smängd och många sjuka i covid-19.

”Det finns ett begränsat utbud av remdesivir till hands i många länder för användning i kliniska prövningar och donation inom ramen för beviljade licenser. Vi förväntar oss att detta utbud är tillräckli­gt för att möta den nuvarande efterfråga­n i Sverige”, skriver Anette Hummelgård.

Företaget menar dock att andra länder än USA kan få tillgång till medicinen. Då kommer länder med hög sjukdomsfr­ekvens att prioritera­s förutsatt att läkemedlet är godkänt i landet. Gilead uppger också att företaget jobbar för att tillverka mer på kortare tid.

”Vi har kommit överens med den amerikansk­a regeringen att outnyttjad­e doser till och med september kan tilldelas för andra användning­sområden, inklusive till länder utanför USA”, skriver Hummelgård i mejlet.

Jämfört med andra länder har Sverige en fördel när tillgången till remdesivir är låg, enligt Anders Sönnerborg som är professor i infektions­sjukdomar och klinisk virologi vid Karolinska institutet.

– Som det ser ut nu, har vi nått den värsta toppen och antalet inneliggan­de patienter som är i behov av remdesivir är avsevärt färre nu än i april och maj, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden