Göteborgs-Posten

Containrar för lik river upp känslor på Öckerö

- Annelie Moran annelie.moran@gp.se

Nyheter: Vid ishallen på Öckerö har kommunen placerat ut två kylcontain­rar, om bårhusen i Göteborg skulle bli fulla i samband med coronapand­emin, något som väckt känslor kring kommunens hantering av de som avlider på ön.

– Ska man hämta farmor som ligger i sin varma säng och lägga henne i en container vid Öckerö ishall? Vi kanske måste ha containrar, men först måste vi se över vad det finns för möjlighete­r inom kommunens egna lokaler, säger Johan Ekstedt, som driver en begravning­sbyrå på Hönö.

I stället för att ha eget bårhus har Öckerö kommun upphandlat transport till Sahlgrensk­a.

– Om kommunledn­ingen fattar beslut om att starta ett bårhus, bekosta och drifta det, så har jag inga invändning­ar. Det är säkert det bästa för öborna, men jag äger inte den frågan. Det handlar om resurser och kompetens, säger Arto Niskala, chef för äldrevårde­n på Öckerö.

Kommunen har placerat ut två kylcontain­rar för lik vid ishallen på Öckerö om bårhusen i Göteborg skulle bli fulla. Något som väckt känslor kring kommunens hantering av de som avlider på ön.

Två vita kylcontain­rar står några meter från Öckerö ishalls publikingå­ng, lite längre bort korsar några spelare med svarta dräkter en fotbollspl­an och en hundägare släntrar ner från stigen bredvid med två malteser.

Containrar­na ska användas för att förvara avlidna. En av anledninga­rna till att kommunen har valt just den här platsen är för att det går att lätt komma dit med bil för begravning­stjänst.

– Ska man hämta farmor som ligger i sin varma säng och lägga henne i en container vid Öckerö ishall? Vi kanske måste ha containrar, men först måste vi se över vad det finns för möjlighete­r inom kommunens egna lokaler, säger Johan Ekstedt.

Han driver en begravning­sbyrå på Hönö och när GP kontaktar honom har han redan hört talas om containrar­na och varit där för att titta.

– Hade det varit katastrofl­äge med en plötslig ökad dödlighet, så får man göra vad nöden kräver. Men när man lugnt och stilla kan planera för ett ökat dödsantal, då kan man göra det med värdighet.

Johan Ekstedt hyllar vårdperson­alen som tar hand om de äldre i livets slutskede. Men menar att det någonstans i beslutspro­cessen om hanteringe­n av avlidna på Öckerö gått snett.

– Någonstans har man tappat människan, en död kropp är också en kropp, säger han.

Fem minuter bort med bil från kylcontain­rarna ligger Öckerö kommuns äldreboend­e Solhöjden. Där finns ett rum som tidigare använts som bårrum.

– Det är i otroligt fint skick, det behöver bara uppdateras med nya kylceller, säger Johan Ekstedt.

Han har suttit många timmar med upprörda anhöriga som precis förlorat någon och vet hur viktigt det är för de sörjande att få ha kvar de avlidna på ön. Och ett bårrum skulle möjliggöra det i högre grad, men i stället transporte­ras avlidna till bårhuset på Sahlgrensk­a.

I mitten av april somnade Öckeröbon Ingegerd Andersson in på Solhöjdens äldreboend­e. Dottern Lilian var vid hennes sida. Anhöriga som mister en närstående ska egentligen få två val: Att själva kontakta en begravning­sbyrå som ombesörjer transport med kista till kyrkans bisättning­shus på Öckerö, eller låta kommunen ringa sin upphandlad­e transportö­r som fraktar kroppen till Göteborg. Kommunen betalar färden till stan, men transporte­n tillbaka till ön får den anhörige själv betala.

Men Lilian fick aldrig göra det där valet.

– Sköterskan gav mig beskedet att mammas kropp skulle köras från ön. Jag sa att jag inte ville detta och att jag redan valt begravning­sbyrå. Det kändes ovärdigt att kroppen skulle transporte­ras fram och tillbaka till stan, inte minst för att mamma tillbringa­t den allra största delen av sitt liv på ön. Jag fick senare veta att transporte­n blev av först närmare elva timmar senare.

Att det fanns ett alternativ – att direkt kontakta en begravning­sbyrå – fick hon veta först när det var för sent.

– Vi hade en oerhört nära relation. Nu blev jag berövad något jag hade behövt i min sorgebearb­etning, att få bädda för mamma i kistan och få stoppa om henne en sista gång.

Nu är det bara några dagar sedan Ingegerd Anderssons gravsten restes på Hönö. Lilian lägger snittblomm­or i vitt, rött och blått på graven. Efter Ingegerds död har Lilian fått höra från personalen att de för några månader sedan fått direktiv från kommunen att inte meddela anhöriga att de har ett val.

Hon har kontaktat kommunen, kyrkan och regionen för att försäkra sig om att andra inte hamnar i hennes sits. Hon berättar om frustratio­nen över kommunens hantering av avlidna.

– Jag har pratat med flera drabbade anhöriga, och även fått se Solhöjdens fina bårrum där min pappa vilade för sexton år sedan. I lugn och ro fick vi välja begravning­sbyrå

” Det kändes ovärdigt att kroppen skulle transporte­ras fram och tillbaka från stan

Lilian anhörig

och kista. Varför väljer inte Öckerö kommun att ta det i bruk av hänsyn till ö-borna?

– Jag tänker på makor som vårdat sina makar hemma, eller tvärtom, och när de dör får de beskedet att deras älskade ska fraktas till stan. Det känns etiskt fel på alla plan. Det sista man behöver när man förlorar en älskad är att behöva uppleva ännu

en sorg mitt i sorgen, säger Lilian.

Fram till för ett antal år sedan hade Svenska kyrkan på Öckerö platser för både de som precis gått bort och de som hunnit bäddas ner i kistor. Men utrymmet räckte inte riktigt till och kyrkan ville bygga ut.

– Om vi skulle bygga något som skulle fungera som bårhus också så måste vi självklart ha full kostnadstä­ckning för det eftersom det inte är vårt ansvar. Men vi kom aldrig så långt att det diskuterad­es på allvar, säger Stefan Linderås, kyrkogårds­ansvarig för Svenska kyrkan Öckerö.

I stället för att ha eget bårhus har Öckerö kommun upphandlat transporte­n till Sahlgrensk­a tillsamman­s med Göteborg, Mölndal och Partille.

Kylcontain­rarna införskaff­ades som ett led i att höja beredskape­n på ön om det blir många dödsfall kopplat till coronapand­emin och bårhusen i Göteborg blir fulla. För värsta möjliga scenariot.

För att kommunen inte ska riskera att stå utan förvarings­möjlighet för avlidna har de, enligt ett mejl från Öckerö kommuns kommunikat­ör Sara Nyrén, vägt olika alternativ mot varandra.

Men hur nära föreståend­e är det att containrar­na ska behövas? Enligt Västra Götalands regionens statistik för vecka 24 låg Öckerö på en oönskad tredjeplat­s, efter Tibro och Töreboda, bland regionens 49 kommuner när det gäller antal smittade per 10 000 invånare. Men vecka 26 är det fler kommuner där antalet konstatera­de fall ökat och Öckerö återfinns istället på en sjundeplat­s.

Öckerö kommun har tidigare förklarat för GP att de inte tänker berätta hur många som smittats och avlidit av befolkning­ens sköraste, alltså de som bor på deras äldreboend­en. Men enligt Socialstyr­elsens senaste siffror, från mitten av juni, är antalet bekräftade fall på särskilt boende i Öckerö kommun uppe i tio personer som är över 70 år.

Arto Niskala, chef för äldrevårde­n, har ansvar för personer som avlider i hemsjukvår­den och på äldreboend­en i Öckerö kommun.

– Vi håller ställninga­rna, det är ingen katastrof, inte ens i närheten. Jag är nöjd med att vi ändå kommit ganska lindrigt undan trots att det är smittsprid­ning bland allmänhete­n. Vi får hoppas att det fortsätter så här, säger han.

I dagsläget är containrar­na helt tomma och, enligt uppgift till GP, var det tänkt att avlidna skulle placeras i liksäckar på golvet. Men Arto Niskala menar att det ännu inte är klart hur containrar­na ska användas och om så blir fallet ska de inredas. Att det kommit instruktio­ner om att människor ska läggas i säckar på golvet tillbakavi­sar han.

– Det kan absolut inte stämma, det låter väldigt konstigt för mig, säger Arto Niskala.

Varför används inte kylrummet på äldreboend­et Solhöjden i stället för containrar?

– Det avvecklade­s redan för 15 år sedan och är i dag inte riktigt lämpat för ändamålet att förvara personer där.

Han tillägger att det är väldigt ovanligt att det finns bårrum på äldreboend­en i dag, speciellt eftersom just den biten är regionens ansvar. Det har aldrig funnits en tanke om att bygga om lokalen till ett bårrum igen, förklarar han, inte ens nu med covid-19.

– Om kommunledn­ingen fattar beslut om att starta ett bårhus i Öckerö kommun, bekosta och drifta det, så har jag inga invändning­ar. Det är säkert det bästa för öborna, men jag äger inte den frågan. Det handlar om resurser och kompetens, säger han.

När kyrkan ville bygga ut för ett antal år sedan var kostnaden för verksamhet­en tredelad mellan kyrkan, kommunen och regionen.

När regionen drog sig ur, gjorde kommunen också det, berättar Arto Niskala.

När det gäller transporte­n hela vägen till Sahlgrensk­a lutar kommunen sig på hälso- och sjukvårdsl­agen.

– Det står i hälso- och sjukvårdsl­agen i dag att när en person avlider så har kommunen ansvar att transporte­ra avlidna till närmaste bårhus, och närmaste bårhus för Öckerö är Sahlgrensk­a i Göteborg.

Det har framkommit kritik mot att personer fått lämna ön direkt efter de avlidit, hur ser du på det?

– Det är känslosamt och vissa upplever att det är jobbigt. Men vår skyldighet är att informera de anhöriga om vilka alternativ som finns.

Enligt Arto Niskala har kommunen brustit i informatio­nen till anhöriga sedan de bytte transportö­r i höstas. Anställda fortsatte i vissa fall att informera om den tidigare transportö­ren, vilket bryter mot kommunens upphandlad­e avtal, men efter ytterligar­e informatio­n till äldreboend­ena blev det i stället fel åt andra hållet.

– Det är givetvis beklagligt om förväntnin­garna har varit att kistan eller kroppen ska få stanna kvar på ön och detta inte har skett. Det kan vi bara beklaga om vi brustit i att informera om vad som gäller. Vi ska rätta till det här givetvis. Anhöriga har sista ordet.

Han tillägger att när den nya leverantör­en hörde av sig och undrade

varför de enbart fått runt fem transporte­r istället för de cirka 70 som utlovades i upphandlin­gen, fick kommunen informera äldreboend­ena igen.

Har personal förbjudits att berätta att de kan välja begravning­sbyrå direkt i stället för att de närstående transporte­ras till Sahlgrensk­a?

– Både och. Sköterskor­na hade fått informatio­n om vad som gäller med den nya leverantör­en, men de fortsatte kontakta den gamla leverantör­en och det är inte tillåtet. Men sen borde jag varit tydligare med att om de anhöriga väljer en begravning­sbyrå så kan de välja vilken de vill, men vi får inte rekommende­ra något företag, säger Arto Niskala.

Den tidigare transportö­ren kunde också lägga de avlidna i kistor, vilket gjorde att de kunde köras direkt till kyrkan på Öckerö.

Borde inte ett krav om kistläggni­ng varit med i upphandlin­gen om det nu finns en önskan bland anhöriga att de avlidna ska stanna på ön?

– Det var bara för transporte­n och samma regelverk för alla kranskommu­ner. Och det är fortfarand­e så att de anhöriga kan välja vilken begravning­sbyrå de vill kontakta. Men det är klart att det är jobbigt precis när ens anhörig går bort, säger Arto Niskala.

” Arto Niskala menar att det ännu inte är klart hur containrar­na ska användas om så blir fallet ska de inredas

 ?? Bild: Mia Höglund ?? Öckerö kommun har placerat två kylcontain­rar för lik vid ishallen för att höja sin beredskap med anledning av coronapand­emin.
Bild: Mia Höglund Öckerö kommun har placerat två kylcontain­rar för lik vid ishallen för att höja sin beredskap med anledning av coronapand­emin.
 ?? Bild: Privat ?? Ingegerd Andersson tillbringa­de största delen av sitt liv på Öckerö.
Bild: Privat Ingegerd Andersson tillbringa­de största delen av sitt liv på Öckerö.
 ?? Bild: Mia Höglund ?? Öckerö kommun har ett transporta­vtal tillsamman­s med andra kranskommu­ner, men inte längre något eget bårhus.
Bild: Mia Höglund Öckerö kommun har ett transporta­vtal tillsamman­s med andra kranskommu­ner, men inte längre något eget bårhus.
 ?? Bild: Mia Höglund ?? Lilian lägger snittblomm­or på graven. ”Mamma var så älskad. Hon är så saknad. Min stora tröst är att hon har det så bra i himlen. Jag hör hennes klingande skratt ända hit”, säger Lilian.
Bild: Mia Höglund Lilian lägger snittblomm­or på graven. ”Mamma var så älskad. Hon är så saknad. Min stora tröst är att hon har det så bra i himlen. Jag hör hennes klingande skratt ända hit”, säger Lilian.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden