Göteborgs-Posten

500 festande ungdomar på Marstrand

- Linnea Rönnqvist linnea.ronnqvist@gp.se

Nyheter: I år har alla evenemang i samband med seglarveck­an ställts in eller anpassats på grund av pandemin – men de festande ungdomarna dök upp ändå.

500 festande ungdomar på Marstrand – trots pågående pandemi. Många evenemang kring seglarveck­an ställts in, men ungdomarna samlas ändå. Både onsdag och torsdag och tidigt på fredagsmor­gonen omhänderto­gs tre ungdomar efter att de klättrat på Carlstens fästning på ön. – Vi är lite tagna på sängen av att det blev så många, säger Eva-Lena Rydqvist, hamnchef.

Vanligtvis brukar onsdagen på match cup på Marstrand vara starten på en folkfest. I år har tävlingen och evenemange­n runtomkrin­g fått anpassas eller ställas in på grund av coronapand­emin – men de festande ungdomarna dök upp ändå.

I gästhamnen ljöd hög musik och flera båtar fylldes till bredden av festande ungdomar. Polisen fick samtal från olika håll under kvällen och strax efter midnatt larmades de om en ung person som var så pass påverkad att han fick föras till sjukhus.

– Onsdagar på match cup brukar vara lite stökigt. Nu utmärks ungdomarna väldigt väl eftersom det är inte så mycket annat folk i hamnen. Då märks det mycket tydligare att det är mycket ungdomar, säger Eva-Lena Rydqvist.

Även under torsdagen var ungdomar i 18-19-årsåldern överrepres­enterade bland besökarna i hamnen. Stella Plato Bergendahl och Hjördis Edström var två av dem.

– Det är så många som man känner här och sen har vi ett boende så då blir det att man åker hit, säger Stella Plato Bergendahl.

Onsdagskvä­llen upplevde de inte som särskilt vild.

– Jag tyckte inte att det var så farligt, säger Hjördis Edström.

– Eftersom klubbarna inte är öppna var många uppe i en grotta. Där var det väldigt mycket människor, men jag tyckte inte att det var så mycket ljud och ståhej. Det var nog mindre än vanligt, säger Stella Plato Bergendahl.

På torsdagskv­ällen var polisen på plats i hamnen och gick runt bland båtarna. Enligt uppgifter till GP ska flera båtar ha fått lämna gästhamnen på torsdagsmo­rgonen.

Många av krogarna i hamnen var fullbokade och hade mycket att göra. Annie Ohlson Lidén som jobbar på en av dem beskriver onsdagskvä­llen:

– Det var väldigt många unga, i onsdags var hela restaurang­en född 01. Jag var typ dörrvakt i går och plockade lite falsklegg, säger hon och fortsätter.

– Förr hade de ju jättestor fest på Såsen för 18-åringar på onsdagen i match week, men det är ju stängt i år så de hade väl dragit ihop något eget.

Klockan 03.21 natten till fredagen larmades polis till fästningen på Marstrand där ordningsva­kter omhänderta­git tre unga män som klättrat på fästningen.

– De ska ha klättrat in på museets inhägnade område, säger Thomas Fuxborg, polisens presstales­man.

Männen var mellan 18 och 20 år gamla. En av dem kördes hem till sina föräldrar och de andra två avlägsnade­s från ön. Polisen har skrivit en anmälan om olaga intrång alternativ­t hemfridsbr­ott. I övrgt var torsdagskv­ällen relativt lugn och polisen kommer att finnas på plats på Marstrand under de närmsta dagarna.

– Nu ska det bli sämre väder i dag och i morgon och det har väl en kylande effekt, det brukar vara så, sade Thomas Fuxborg under fredagen.

 ?? Bilder: Nils Petter Nilsson ?? Polisen gick runt bland båtarna i gästhamnen och pratade med ungdomarna.
Bilder: Nils Petter Nilsson Polisen gick runt bland båtarna i gästhamnen och pratade med ungdomarna.
 ??  ?? Stella Plato Bergendahl och Hjördis Edström. ”Jag tänker att de som är sjuka får ta sitt ansvar och vara hemma. Sen får man lita på människor”, säger Stella Plato Bergendahl.
Stella Plato Bergendahl och Hjördis Edström. ”Jag tänker att de som är sjuka får ta sitt ansvar och vara hemma. Sen får man lita på människor”, säger Stella Plato Bergendahl.
 ??  ?? Annie Ohlson Lidén, som jobbar på en av krogarna i hamnen, upptäckte ett och annat falsklegg under onsdagskvä­llen.
Annie Ohlson Lidén, som jobbar på en av krogarna i hamnen, upptäckte ett och annat falsklegg under onsdagskvä­llen.
 ??  ?? Krogarna i hamnen var välbesökta och flera av dem fullbokade.
Krogarna i hamnen var välbesökta och flera av dem fullbokade.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden