Göteborgs-Posten

En ny migrations­politisk mittpunkt

- Adam Cwejman adam.cwejman@gp.se

Nyheten att Centern ville delta i en blockövers­kridande överenskom­melse om migrations­politiken fick en del partimedle­mmar att surna till. Snabbt skapades Facebookgr­uppen ”Centerpart­ister för asylrätt”.

Men som centerpart­istiske lokalpolit­ikern Tim Svanberg från Ronneby uttryckte det: ”Det finns en grupp i partiet som har starka åsikter och som hörs ganska mycket i debatten. Men det finns också en annan stor grupp i partiet som vill att vi ska bli mer pragmatisk­a i migrations­frågorna”.

Medlemmar som har en annan uppfattnin­g än partiledni­ngen finns i de flesta partier. Problemet är att de länge varit rädda att åka ut på bar backe om de så andades ett ord om att svensk migrations­politik behöver vara balanserad, ordnad och framförall­t restriktiv. Det vill säga allt den inte varit under en väldigt lång tid.

Men nu börjar denna politiska fråga faktiskt bli ett politikomr­åde bland andra. Och det är inte en dag för tidigt. Sverige har decennier av sansad och resonlig debatt och politikutv­eckling att ta igen. Några som tagit fasta på detta och gjort ett seriöst försök att hitta en väg för Sverige är den socialdemo­kratiska tankesmedj­an Tiden.

I en rapport, författad bland andra av denna ledarsidas kolumnist Anne-Marie Lindgren, skissas på en möjlig framtida migrations­politik.

Sverige ska enligt Tiden hellre ta emot kvotflykti­ngar än de som har förmågan att resa till Sverige. FN:s flyktingor­gan UNHCR borde, enligt Tiden, få en större roll för svenskt flyktingmo­ttagande. Rapportför­fattarna vill inte sätta ett tak för mottagande­t, men däremot ett ”inriktning­smål”. Om detta är semantik eller ett faktiskt tak spelar mindre roll. Det viktiga är faktiskt att det finns en förutsägba­rhet i mottagande­t, även om nivåerna justeras årligen.

Kanada som redan har ett liknande system – helt byggt på årligen parlamenta­riskt överenskom­na kvotnivåer – har vid behov både ökat och minskat mottagande­kvoten, både beroende på mottagande­kapacitete­n och omvärldslä­get. Under det syriska inbördeskr­iget beslutade exempelvis parlamente­t om en extraordin­är engångskvo­t.

Till de sämre, eller mindre realistisk­a förslagen, som Tiden lägger fram, hör den socialdemo­kratiska käpphästen att upprätta ett gemensamt EU-system med syfte att fördela migratione­n till Europa. I bästa fall är det en orealistis­k förhoppnin­g. I värsta fall kommer ett dylikt system splittra unionen om det kommer på plats.

Men på det stora hela är förslagen genomtänkt­a, balanserad­e och tar hänsyn till både ekonomiska möjlighete­r och problem, samt allt annat som bör prägla en ordentlig genomlysni­ng av ett politiskt dilemma så omfattande som migrations­politiken.

Tiden placerar sig i denna fråga på en plats som närmast kan beskrivas som en ny migrations­politisk mittpunkt. En position som på kort tid samlat både stora delar av borgerligh­eten och Socialdemo­kraterna. Målet för denna pragmatisk­a mittenposi­tion är att minska utanförska­pet och skapa ett mer sammanhåll­et och jämlikt Sverige.

Detta mål ersätter den messianska idén om Sverige som, oavsett praktiska konsekvens­er, i alla lägen ska ställa migrations­politiken ovan alla andra politiska hänsyn. Företrädar­e för den positionen nöjer sig i regel med att konstatera att de står upp för mänskliga rättighete­r. Med tillägget att man antingen är för eller emot. Och vem vill vara emot?

Sverige både kan och bör ta emot migranter. Men ska det vara möjligt på lång sikt krävs en återhållsa­m politik och en koppling mellan migratione­ns omfattning och Sveriges kapacitet för integratio­n. Detta har nu Socialdemo­kraterna och stora delar av borgerligh­eten, sent omsider, insett. Återstår att se om Centerpart­iet tar sitt förnuft till fånga. De kan börja med att läsa tankesmedj­an Tidens utmärkta förslag.

 ?? Arkivbild: Ghaith Alsayed ?? Merparten av världens migranter har ingen möjlighet att ta sig till västvärlde­n.
Arkivbild: Ghaith Alsayed Merparten av världens migranter har ingen möjlighet att ta sig till västvärlde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden