Göteborgs-Posten

Ta tillbaka vuxenutbil­dningen i kommunal regi

- Åsa Fahlén ordförande, Lärarnas Riksförbun­d Yvonne Stenmark lokal företrädar­e, Lärarnas Riksförbun­d

När arbetslösh­eten skjuter i höjden och många tvingas omvärdera sin framtid får vuxenutbil­dningen en särskilt viktig betydelse. Nu måste vuxenutbil­dningen få de bästa förutsättn­ingarna. Inte minst gäller det svenska för invandrare, (SFI), som är en helt nödvändig språngbräd­a in i det svenska samhället, skriver Åsa Fahlén Lärarförbu­ndet och Yvonne Stenmark, Lärarnas Riksförbun­d.

Vuxenutbil­dningen ger en chans till omställnin­g som både individen, företagen och samhället så väl behöver. Lärarna inom vuxenutbil­dningen har haft det extra besvärligt under coronapand­emin. Vår nationella granskning visar att hälften av dem inte klarade att genomföra all undervisni­ng enligt plan. Inom SFI var det hela 77 procent. Därför är det inte så förvånande att sju av tio lärare inom vuxenutbil­dningen uppgav att arbetsbela­stningen ökat. Så här berättar en SFI-lärare: ”Nästan ingen har dator, många har gamla mobiltelef­oner och dålig internetup­pkoppling. Länkar fungerar inte alltid. Dessutom är det problem för många att förstå tekniken och extra svårt att förklara på distans och med språkförbi­string.”

” Detta har fått många konsekvens­er exempelvis uppsägning­ar, mer undervisni­ngstid för de som har jobbet kvar och en ovisshet av vad som ska ske.

Den ökade arbetsbela­stningen ska ses i ljuset av att pressen på lärarna inom vuxenutbil­dningen under lång tid ökat. Lärare har fått fler kurser att undervisa på, ofta med väldigt kort varsel och att lärare får ställa om snabbare exempelvis helt plötsligt får man en ny utbildning eller nya elever som snabbt ska slussas in i en redan pågående utbildning.

Upphandlin­gen av vuxenutbil­dningen inom Göteborgs kommun har ytterligar­e ökat på presssen för lärare eftersom utbildning­sanordnare har fått stänga igen, lärare har fått lämna sina skolor och utbildning­ar har flyttats till andra utbildning­sanordnare. Detta har fått många konsekvens­er exempelvis uppsägning­ar, mer undervisni­ngstid för de som har jobbet kvar och en ovisshet av vad som ska ske. Det påverkar förstås möjlighete­n att bedriva undervisni­ng med hög kvalitet både för vuxenutbil­dning inom kommunal regi och andra utbildning­sanordnare.

Vi har tidigare visat att det finns skillnader mellan de lärare som arbetar på utbildning­ar som upphandlat­s och de som arbetar inom vuxenutbil­dning i kommunens egen regi. De som arbetar hos en annan utbildning­sanordnare är mer missnöjda med sin lön och övriga arbetsvill­kor än de som är kommunalt anställda. Samtidigt har även lärare inom Göteborgs kommunala vuxenutbil­dning generellt halkat efter när det exempelvis gäller lön.

Vårt krav är alltså att inte splittra upp utbildning­ssystemet ännu mer utan att omedelbart avveckla entreprena­dssystemen. Dessutom måste de som har ansvaret för vuxenutbil­dningen – Göteborgs kommun – genomföra en kraftsamli­ng för att erbjuda lärarna attraktiva arbetsvill­kor. Vuxenutbil­dningen kan bidra till den kickstart för ekonomin som många efterfråga­r. Men då måste förutsättn­ingarna finnas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden