Göteborgs-Posten

Sahlgrensk­a-grupp specialise­rad på att bota krigstraum­an

- Mia Pettersson mia.pettersson@gp.se

Att fly från krig och tortyr kan innebära livslånga trauman. På Sahlgrensk­a finns en grupp med psykoterap­eutisk expertis som behandlar just den patientgru­ppen.

– Man kan ha sömnsvårig­heter, kanske isolerar sig eller återupplev­er det som hänt. Många har också kronisk smärta, säger enhetschef­en Goran Mijaljica.

Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t har en specialist­mottagning för personer som traumatise­rats av krig och tortyr. På mottagning­en jobbar team bestående av psykiatrik­er, psykologer och socionomer som utbildats inom olika psykoterap­eutiska behandling­smetoder. Här finns även en fysioterap­eut som är van vid patienter med psykisk ohälsa.

Goran Mijaljica är enhetschef på mottagning­en och specialist­läkare i psykiatri. Han berättar att de flesta av deras patienter har bott länge i Sverige, i snitt tio år. Många har haft jobb, sociala kontakter och ett i det stora hela fungerande liv, medan andra kan ha haft svårt att till exempel lära sig svenska på grund av sina trauman.

– Man har levt med sina krigsupple­velser. Sedan när någon ytterligar­e kris inträffar, då bryter det man varit med om tidigare ut, säger Goran Mijaljica.

Många patienter har också annan exilproble­matik, till exempel psykosocia­la problem eller osäkerhet kopplat till ett tillfällig­t uppehållst­illstånd.

– Det kan påverka både behandling­en och patienten själv.

Mottagning­en har funnit i 26 år vilket innebär att man upparbetat en stor kunskapsba­nk på området. En mindre del av patientern­a kommer via socialtjän­sten eller andra psykiatris­ka mottagning­ar och cirka 10 procent har skickat in en egenremiss. Vanligast är att komma via primärvård­en.

– Det är något som gör att man söker hjälp, till exempel sömnsvårig­heter, svårighet med relationer, att man isolerar sig eller återupplev­er det som hänt. Många har också kronisk smärta, säger Goran Mijaljica.

För vissa är det uppenbart att det tidigare traumat ligger till grund för de nya problemen. Andra inser det under behandling­ens gång. Händer det att patienter kommer till er motvilligt?

– Vi anser att patients motivation är en väldigt viktig del och påverkar förloppet av behandling­en. Det är svårt att bedriva psykoterap­i eller traumabeha­ndling om personen inte vill det, säger Goran Mijaljica.

I ett land som Sverige lider i snitt cirka sex procent av befolkning­en av posttrauma­tiskt stressyndr­om, PTSD. Studier visar att motsvarand­e siffra bland flyktingar är drygt 30 procent, berättar Goran Mijaljica.

– I gruppen som kommer till oss är det absolut ett vanligt tillstånd.

Han påpekar att alla som utsätts för trauman inte utvecklar PTSD eller andra psykiska sjukdomar. Exakt vad som avgör vem som drabbas är inte klarlagt, men man misstänker att det finns sårbarhet kopplat till olika riskfaktor­er som kön, socioekono­misk status och utbildning­snivå.

I snitt behandlas patientern­a i strax över ett år på kris- och traumamott­agningen. Utöver psykoterap­in kan psykofarma­ka ingå i behandling­en. Många av patientern­a tar redan antidepres­siva när de kommer till mottagning­en, vilket enligt Goran Mijaljica kan hjälpa mot PTSD. Bensodiaze­piner däremot kan ha negativ påverkan på psykoterap­in.

– Men inget är förbjudet, allt som kan hjälpa patienten är bra. Men förhoppnin­gen är förstås att patienten inte ska behöva medicin, säger Goran Mijaljica.

Att bota någon från krigs- och tortyrtrau­man är förstås svårt. Enligt Goran Mijaljica blir majoritete­n av deras patienter bättre, men vad det innebär är inte helt självklart. En framgångsf­aktor kan vara att patienten inte längre undviker allt som har med traumat att göra.

– Det slutar vara något man måste gömma och som är så smärtsamt att det inte ens går att uttala. I stället får det en plats på personens tidslinje och integreras i dess historia. ”Det har hänt mig, det var hemskt, men nu styr det inte mitt liv längre.”

 ?? Bild: Privat ?? goran Mijaljica är fysioterap­eut på mottagning­en och är van vid patienter med psykisk ohälsa.
Bild: Privat goran Mijaljica är fysioterap­eut på mottagning­en och är van vid patienter med psykisk ohälsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden