Göteborgs-Posten

Gängbröder hade polischefe­ns jacka i garderoben

- Peter Linné peter.linne@gp.se

När polisen hälsade på hos de två bröderna, båda etablerade medlemmar i Bergsjögän­get, påträffade­s kontanter och guld för 344 000 kronor. Allting förmodades vara resultatet av omfattande knarkaffär­er. Nu döms de till fängelse för penningtvä­tt men även för att ha haft en stulen jacka – tillhörand­e en polischef.

Det var i mitten av april som polisen, efter tips från allmänhete­n om drogförsäl­jning vid Galileis gata, slog till mot en grupp langare.

”När den första målade radiobilen närmar sig adressen ser vi hur ett flertal killar springer åt olika håll. Två av dem hoppar ombord på en spårvagn vid Gärdsås torg. Vi tar dem därifrån för kontroll”, skriver en av de medverkand­e polismänne­n.

Det beslutas att göra ett hembesök hos en av de gripna, en 27-årig man.

”Han och även hans bror är välkända av oss. De är båda gängkrimin­ella sedan flera år tillbaka och ingår i Bergsjönät­verket, som sysslar med narkotikah­antering i stor skala, vapenbrott och grova våldsbrott”, poängterar polismanne­n i ett pm.

Vid husrannsak­an hittades närmare 300 000 kronor fördelat på olika valutor (svenska och danska kronor, samt dollar och euro), mindre mängder kokain och en elpistol.

I gömda utrymmen i föräldrarn­as sovrum gjordes dessutom fynd i form av ett antal guldsmycke­n och andra dyrbara föremål.

Den största överraskni­ngen för polismänne­n var dock upptäckten av en kollegas uniformsja­cka som hängde prydligt på en galge i en av garderober­na.

Den hade stulits från ut en bil, som kördes av en hög polischef, på Landvetter flygplats i början av februari. Den här jackan – vad vet du om den? undrade förhörsled­aren.

– Ingen kommentar, sa den äldre brodern, i ett svar likt de flesta andra i förundersö­kningen.

Under rättegånge­n medgav emellertid hans lillebror häleri av normalgrad­en, att han handskats med plagget.

Betydligt mer kännbart för bröderna är att de fälls för grovt penningtvä­ttsbrott – som de förnekat – och att myndighete­rna förverkar det kontantbel­opp och de värdesaker som tagits i beslag.

”Tingsrätte­n anser att det, med beaktande av hur egendomen förvarats, är klarlagt att den härrör från brottslig verksamhet”, skriver domstolen.

Lokalpolis­erna, som vittnade under förhandlin­gen, konstatera­de att det är tydligt att familjen levt över sina tillgångar.

– De har en överkonsum­tion av lyxvaror och inrednings­detaljer. Enbart en av de som bor i lägenheten har en inkomst och såvitt jag förstått har flera av de boende skulder hos Kronofogde­n. För mig är det uppenbart att levnadssta­ndarden finansiera­ts av illegala pengar, betonade en av dem i utredninge­n.

Advokat Mia Sandros, som företräder en av bröderna, funderar på att överklaga:

– Rent juridiskt skulle det vara av intresse att få prövat om rekvisitet ”penningtvä­ttande åtgärd” har uppfyllts i detta fall, säger hon.

I november 2013 pågick ett gängkrig i Bergsjön, som innebar ett maktskifte. De tidigare ledande figurerna misshandla­des och en yngre generation tog över.

De två bröderna, nu dömda till sju månaders fängelse, ingick i konstellat­ionen som låg bakom revolten och som i dag påstås styra brottslig verksamhet i stadsdelen.

 ??  ??
 ?? Bilder: Polisen ?? Närmare 300 000 kronor hittades i brödernas och deras familjs lägenhet.
Bilder: Polisen Närmare 300 000 kronor hittades i brödernas och deras familjs lägenhet.
 ??  ?? Jackan hade stulits ur en bil som en hög polischef körde.
Jackan hade stulits ur en bil som en hög polischef körde.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden