Göteborgs-Posten

1 600 elever får nej till byte efter skolvalska­oset

- Sanna Arbman Hansing sanna.arbman.hansing @gp.se

Under våren har drygt 2 100 elever sökt om att få byta skola. Nu får 1 600 av dem avslag på sin ansökan, vilket innebär att de tvingas till skolor de inte vill gå på.

Göteborgs-Posten har skrivit en rad artiklar om skolvalet i Göteborg, som har varit hårt kritiserat från många föräldrar. Vi har bland annat skrivit om nioårige Gustav Färm som fick en skolplacer­ing på Gårdsstens­skolan, på andra sidan älven från hemmet i Hisings Kärra. Vi har även uppmärksam­mat 13-årige Melvin Lessner Sveen som placerades på Brunnsbosk­olan på Hisingen, en dryg timmes restid hemifrån.

På fredagen skickade grundskole­förvaltnin­gen beslut till alla som ansökt om att byta skola inför hösten. Totalt

rör det sig om ungefär 2 100 ansökninga­r, både elever som av olika anledninga­r vill byta skola och elever som omfattades av skolvalet men inte var nöjda med sin placering.

500 elever erbjöds nya skolplacer­ingar och 360 av dem fick sina förstahand­sval. Resterande 1 600 får avslag på sin ansökan. grundskole­förvaltnin­gen

– Flera elever som inte fick den skola de önskade i skolvalet har nu fått det. Samtidigt är det också många som har fått avslag på sin ansökan om skolbyte eftersom de har sökt till skolor som är fulla, säger Nils Kaiser som är tillförord­nad myndighets­chef på grundskole­förvaltnin­gen, i ett pressmedde­lande.

Den senaste månaden har Göteborgs-Posten varit i kontakt med många föräldrar som är missnöjda med barnens skolplacer­ingar i skolvalet. Ofta handlar det om att barnen får orimligt långa restider eller att alla kompisar fått plats på en annan skola.

Grundskole­förvaltnin­gen uppger att de försökt ta hänsyn till sådant i sin bedömning. De har sett över elever som har fått placeringa­r ensamma från sin tidigare skola och elever med särskilda behov.

– Många av dem har redan erbjudits nya skolplatse­r. Eftersom det är fullt på många skolor kommer vi däremot tyvärr inte kunna erbjuda alla nya skolplacer­ingar, säger Nils Kaiser.

Samtidigt är det också många som har fått avslag (...) eftersom de har sökt till skolor som är fulla Nils Kaiser

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden