Göteborgs-Posten

Regimens hårda tag hotar Asiens finanscent­rum

- Henning Eklund

Hongkong har länge varit ett av världens största finansiell­a centrum, en väg både in i och ut ur världens näst största ekonomi, Kina. Frågan är om den nya säkerhetsl­agen och orolighete­rna som följt med den hotar stadens status – eller om pengarna fortsätter flöda.

”Säkerhetsl­agen är viktig för att återställa stabilitet och säkerhet, som har drabbats hårt av orolighete­r.”

Orden kommer från ett uttalande av Hongkongs största handelskam­mare HKGCC, en av många tunga spelare inom näringsliv­et som tagit ställning för den nya lagen. Två andra som gjort samma sak är de brittiska storbanker­na HSBC och Standard Chartered, med stor närvaro i både Hongkong och Fastlandsk­ina.

Det senare fick den brittiska utrikesmin­istern Dominic Raab att gå till attack mot två av landets största företag.

– Vi kommer inte att offra folket i Hongkong för bankirerna­s bonusar, sade han vid en presskonfe­rens.

Efter Hongkongs snabba ekonomiska tillväxt och moderniser­ing på 1950- och 60-talet lockade staden många utländska bolag, och Hongkong kallas ibland ”porten till Kina” i ekonomisam­manhang. Till skillnad från Fastlandsk­ina har Hongkong ett oberoende rättsväsen­de, vilket lockat många bolag just hit. Men det är just rättsväsen­det som nu är under attack. Hongkongs advokatsam­fund är en av många organisati­oner som är ”allvarligt bekymrade” över den nya säkerhetsl­agen.

En advokat som i alla fall delvis delar oron är Kristian Odebjer, som länge bott i Hongkong. Förutom arbetet som jurist är han även ordförande för Svenska Handelskam­maren i Hongkong. Den nya säkerhetsl­agen kan få stora konsekvens­er, varnar han.

– Mest påfallande är att lagen inte har antagits av Hongkongs egen lagstiftan­de församling, vilket är vad som har överenskom­mits. I stället har den stiftats direkt av folkkongre­ssen i Peking. Det innebär att principen ”ett land – två system” urvattnas.

Lagen gör det möjligt att föra personer från Hongkong till fastlandet för lagföring, och domarna i de ärenden som avgörs i Hongkong handplocka­s av regeringen.

– Frågor om rättsväsen­dets oberoende i Hongkong blir befogade, säger Kristian Odebjer och fortsätter:

– Det är för tidigt att säga vad det innebär konkret för näringsliv­et. Men osäkerhet är aldrig bra, och rent allmänt kan man befara att det rådande läget verkar hämmande på investerin­gar i Hongkong.

Tunga ekonomiska spelare har tagit ställning för den nya lagen. Varför?

– Man kan ana att de blivit utsatta för påtrycknin­gar. Kinesisk statsmedia beklagade sig över att det tog för lång tid för HSBC att ge sitt stöd.

Demonstrat­ionerna och orolighete­rna som pågått till och från i ett år är han inte lika orolig över.

– Det är inte ett omedelbart hot mot Hongkongs ställning inom näringsliv­et, men de har lamslagit delar av staden under kortare perioder, säger han.

Kristian Odebjer är tveksam till om Hongkongs status som globalt finanscent­rum på allvar hotas av utveckling­en.

– Även om Hongkong numera är en relativt liten del av Kinas totala ekonomi så är dess roll som internatio­nellt finanscent­rum oerhört betydelsef­ull för kinesiska företag. Kinas regering är mån om att Hongkong ska fortsätta spela den rollen, och har alltså goda skäl att ta den oro som finns hos näringsliv­et på allvar, säger han.

Och siffrorna ger honom rätt. Trots våldsamma demonstrat­ioner och politisk oro blev Hongkong under förra året världens ledande marknad för börsnoteri­ngar. Framför allt var det den kinesiska techjätten Alibaba som bidrog till förstaplat­sen, genom en notering som drog in över 100 miljarder kronor och därmed blev världens största under 2019.

Pengar från Fastlandsk­ina fortsätter också att flöda till staden. I slutet av 2019 utgjorde kinesiska företag 73 procent av Hongkongbö­rsens värde. Och för bara några veckor sedan slog det kinesiska e-handelsbol­aget JD.com till med en notering på Hongkongbö­rsen som drog in nästan 40 miljarder kronor.

 ?? Bild: Vincent Yu ?? Hongkong i tisdags, strax innan den nya säkerhetsl­agen trädde i kraft. En man passerar en ljusskylt som visar stigande index på Hongkongbö­rsen.
Bild: Vincent Yu Hongkong i tisdags, strax innan den nya säkerhetsl­agen trädde i kraft. En man passerar en ljusskylt som visar stigande index på Hongkongbö­rsen.
 ?? Bild: Privat ?? Kristian Odebjer säger att osäkerhete­n hämmar investerin­garna, men att Kinas regering är mån om Hongkongs roll som internatio­nellt finanscent­rum.
Bild: Privat Kristian Odebjer säger att osäkerhete­n hämmar investerin­garna, men att Kinas regering är mån om Hongkongs roll som internatio­nellt finanscent­rum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden