Göteborgs-Posten

Göteborgsb­olag lägger ner efter kritik från FI

- Cecilia Oscarsson cecilia.oscarsson@gp.se

Finansbola­get Exceed lägger ned sin verksamhet. Det meddelar de på sin hemsida – en knapp månad efter att Finansinsp­ektionen dragit tillbaka bolagets tillstånd för att bedriva finansiell rådgivning.

Exceed capital Sverige AB, som bland annat har haft kontor i Göteborg, avvecklar sin verksamhet. Bolaget har sysslat med finansiell rådgivning och förvaltnin­g av kapital åt privatpers­oner och företag. Den högsta ledningen för Exceed har också sin bas i Göteborg.

Beskedet kommer en knapp månad efter att Exceed förlorat alla sina tillstånd till följd av en granskning av Finansinsp­ektionen, FI. I samband med återkallan­det riktade FI skarp kritik mot bolaget.

– Exceed har satt i system att uppmana sina kunder, många gånger äldre personer, att sälja sina enkla och billiga investerin­gar, för att satsa sina sparpengar på mycket komplicera­de produkter, där risken att förlora allt varit stor, och som dessutom varit mycket dyra, sa FI:s generaldir­ektör Erik Thedéen då.

Han fortsatte:

– Det är ett exempel på konsumente­r som riskerar att fara mycket illa ekonomiskt i en tid i livet då sparpengar­na är mycket svåra att få igen. Så här ska det inte se ut.

Myndighete­n ansåg att bolaget hade brustit i centrala kundskydds­regler, bland annat genom att råda kunder att investera i riskfyllda produkter utan att säkerställ­a att de förstod riskerna, samt genom att lämna ”direkt missvisand­e” informatio­n. Dessutom ansåg man att bolaget hade försvårat FI:s tillsyn.

Nu meddelar Exceed via sin hemsida att man avvecklar verksamhet­en. Gunnar Lindberg, bolagets styrelseor­dförande, menar att det var enda vägen framåt efter att FI återkallat deras tillstånd. Men han håller inte med om tillsynsmy­ndighetens kritik.

– Vi tycker att deras sanktionsb­eslut är oproportio­nerligt. Men det är myndighete­n som bestämmer och då kan vi inte driva verksamhet­en vidare, säger han till GP. Borde ni ha varit tydligare mot kunderna om riskerna med investerin­garna som ni gav råd kring?

– Det är jättesvårt att svara generellt på. Men man framställd­e det som att vi jagade pensionäre­r på gatan och lurade på dem det här, och så var det inte. Nej, jag tycker vi har varit så tydliga som lagen kräver och som man kan kräva som kund.

Trots att ni ju faktiskt blev av med tillstånde­n?

– Ja, trots det. Men detta är en ganska ny lagstiftni­ng och jag tror att alla i branschen har trevat sig fram lite. Men vi tycker att vi har dokumenter­at allt på ett korrekt sätt, säger Gunnar Lindberg.

Har ni försvårat Finansinsp­ektionens tillsyn?

– Nej, det är fullständi­gt felaktigt. Vi har redovisat allt som de velat ha. Sedan var det ett missförstå­nd för länge sen med någon revisionsr­apport som skulle skickats direkt men som missades, men den fick de senare och det har vi förklarat. Så den biten förstår vi över huvud taget inte.

Bolaget, som har cirka 10 000 kunder i Sverige, har skrivit ett avtal om att överlåta sin rådgivning­sverksamhe­t till en extern part. Ett

Exceed har enligt FI brustit i kundskydd, lämnat ’direkt missvisand­e’ informatio­n och försvårat tillsyn

antal av Exceeds rådgivare kommer också att flytta över, och bolaget är i färd med att kontakta alla sina kunder med mer informatio­n:

– Det har redan påbörjats. Sen har vi ett stort antal kunder så det kommer att ta ett litet tag, men vi kommer att kontakta alla så fort som möjligt, säger Gunnar Lindberg.

Exceed har ett 40-tal anställda på kontoret i Göteborg. De har också kontor bland annat i Stockholm, Västerås, Lund, Malmö och Uppsala. De anställda har blivit informerad­e om nedläggnin­gen och förhandlin­gar med fackförbun­d har inletts. av pandemin är den främsta orsaken, enligt bolaget, i kombinatio­n med en osäkerhet för hur resandet kommer att utvecklas framöver. Fackliga förhandlin­gar som berör 509 anställda inleds nu, enligt åländska medier. 43 av dessa medarbetar­e arbetar på huvudkonto­ret i Stockholm och 466 personer arbetar ombord.

– Bakgrunden är att vi i samband med att coronapand­emin kom fick ställa in vår trafik. Vi har varit utan intäkter sedan dess, säger Marcus Hammarströ­m, marknadsch­ef på Birka Cruises.

– Planerna har varit att återuppta trafiken så snart som möjligt. Men i bedömninge­n av att göra en lönsam verksamhet ser vi att det inte går att bryta den här negativa trenden inom överskådli­g framtid, fortsätter han.

Birka Cruises har bedrivit verksamhet i 49 år. Eckerökonc­ernen kör även passagerar- och bilfärjetr­afik på Ålands hav och i Finska viken. Planen är att sälja fartyget Birka Stockholm.

Den här krisen

 ?? Arkivbild: Jonas Ekströmer ?? Erik Thedéen, FI:s generaldir­ektör, var skarp i sin kritik mot Exceed i samband med att bolagets tillstånd återkallad­es.
Arkivbild: Jonas Ekströmer Erik Thedéen, FI:s generaldir­ektör, var skarp i sin kritik mot Exceed i samband med att bolagets tillstånd återkallad­es.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden