Göteborgs-Posten

Företag betalar tillbaka coronahjäl­p

-

Några av de företag som sökte hjälp på grund av coronakris­en har ångrat sig. Omkring 3 700 bolag har dragit tillbaka sin ansökan om anstånd med skatten och betalar nu in sammanlagt omkring 3 miljarder kronor i skatt. Trots att de kunde ha väntat i ett år.

Det handlar om företag som hade sökt och fått klartecken av Skatteverk­et för att betala in skatten senare. Detta som en del i statens stöd till företagen för att de ska klara krisen under coronapand­emin. En del av de företagen har alltså ändrat sig.

– Företagen hade rätt att vänta i ett helt år med att betala in skatt men har bestämt sig för att betala redan nu, säger Eva Bodén, verksamhet­sutvecklar­e på Skatteverk­et till TT.

– Vi vet inte vad som har fått företagen att ändra sig, säger Eva Bodén.

Företagen kan ha ansökt för säkerhets skull och de kan ha sett att de klarar sig bättre än väntat i krisen.

Det är sammanlagt 33 000 företag som ansökt om anstånd med skatten. Totalt ha de beviljats anstånd med att betala 40 miljarder kronor i skatt. Men från de summorna ska man dra bort 3 700 företag som har dragit tillbaka ansökninga­r om sammanlagt 3 miljarder kronor i senarelagd skatt.

Intresset för att söka anstånd med skatten har minskat brant. I början var efterfråga­n hög men sedan några veckor är utveckling­en lugn. Sedan den 18 juni har bara omkring 500 ansökninga­r kommit in.

– Det börjar tunna ut nu, säger Eva Bodén.

När det gäller det statliga omställnin­gsstödet för företag som drabbas i coronakris­en är utveckling­en den motsatta. Efter en trög start har det lossnat för detta stöd.

Det första dygnet ansökte 900 företag om stödet och under det andra dygnet ansökte 86 företag. Men nu har omkring 6 000 företag sökt stödet.

De företagen får tillsamman­s 190 miljoner kronor.

– Det har absolut lossnat för omställnin­gsstödet, säger Eva Bodén.

Möjlighete­n att ansöka öppnades klockan 12.00 den 22 juni.

har slagit väldigt hårt mot allt resande – och det gäller såväl flyg som annat, konstatera­r han.

– Det som har varit kritiskt för vår del jämfört med andra rederier är att vi är ett renodlat kryssnings­rederi, att man kryssar för nöjes skull. Så i vårt fall är det tuffare än flera andra rederier som har fler andra grenar, säger Marcus Hammarströ­m.

Även Tallink Silja meddelar nedskärnin­gar, rapportera­r Aftonblade­t. Den finska regeringen­s stopp för svenska besökare försvårar läget. Närmare 300 svenska medarbetar­e, främst personal på fartygen Galaxy och Symphony sägs upp.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden