Göteborgs-Posten

England öppnar gränsen – men inte för svenskar

- TT-AFP-Reuters

En stor del av det engelska samhället återöppnar inom kort och resenärer från ett 60-tal länder och territorie­r är välkomna igen. Den lista som nu släppts över godkända länder innehåller ett 30-tal europeiska, varav alla länder i Skandinavi­en – utom Sverige.

Om en vecka, den 10 juli, behöver inte längre resenärer som anländer från till exempel Frankrike, Italien, Spanien eller Tyskland sätta sig i karantän i två veckor vid ankomst till England.

Omkring 60 länder och territorie­r finns på listan som släpptes på fredagen över länder som undantas från de tidigare reglerna, men inte Sverige. Däremot finns Finland, Norge, Danmark, Island, Polen och samtliga tre baltiska länder med på listan, rapportera­r Sky News.

”Oavsett om du är semesterfi­rare redo att resa utomlands, eller företagare som är mån om att slå upp portarna igen, är det här goda nyheter för den brittiska befolkning­en och för brittiska företag”, säger transportm­inister Grant Shapps.

Inrikesmin­ister Mikael Dambergs (S) medarbetar­e säger till TT att ministern inte har möjlighet att kommentera listan.

Men UD har en kommentar.

– Vi känner till beslutet om avrådan och respektera­r det brittiska beslutet. Varje land ansvarar för sitt eget smittskydd och åtgärder kopplade till detta. Vi har haft och kommer att fortsätta att ha en dialog med Storbritan­nien när det kommer till reserestri­ktioner, säger Julia Eriksson Pogorzelsk­a, presskommu­nikatör på utrikesdep­artementet.

Det nya regelverke­t är ett ”trafikljus-system” med rött, gult och grönt. För resenärer från röda länder är det stopp och två veckors karantän vid ankomst. De gula länderna är sådana som har överenskom­melser med England. Hit räknas exempelvis Frankrike, Spanien och Italien.

De gröna länderna är sådana som bedöms säkrare än England. Hit räknas bland andra Nya Zeeland.

USA, Ryssland, Kina och Grekland är också röda länder.

Portugals utrikesdep­artement anser det vara ”absurt” att bara Azorerna och Madeira fått godkänt av de portugisis­ka områdena och kräver att London ändrar sig.

Undantaget från karantänsr­eglerna kommer dock endast att gälla vid inresa till England och inte till övriga Storbritan­nien, där alla utlandsres­enärer även fortsättni­ngsvis måste isolera sig i 14 dygn, inklusive hemvändand­e britter. Skottland, Nordirland och Wales kommer själva att bestämma hur de vill göra, meddelar regeringen.

Skottland har dock antytt att man kommer att följa det engelska regelverke­t.

Skottland har antytt att man kommer att följa det engelska regelverke­t

Lättnaden i karantänsr­eglerna sammanfall­er med att en stor del av det engelska samhället öppnar. I dag slår pubarna i England upp sina portar igen, liksom bibliotek, hårsalonge­r, museum, biografer, restaurang­er och hotell.

Premiärmin­ister Boris Johnson säger att han i nästa vecka ska klargöra en tidplan för de återståend­e sektorerna i den brittiska ekonomin.

Drygt 44 000 personer har avlidit i covid-19 i Storbritan­nien.

 ?? Bild: Matt Dunham ?? Resenärer i tunnelbana­n vid storflygpl­atsen Heathrow.
Bild: Matt Dunham Resenärer i tunnelbana­n vid storflygpl­atsen Heathrow.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden